Kersttoespraak koning Willem-Alexander drie keer op NPO 1

De NOS zendt, samen met RTL 4 en SBS 6, de kersttoespraak van koning Willem-Alexander uit op 25 december.

Kerstmis is bij uitstek de tijd voor bezinning en een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Aangrijpend dieptepunt was de ramp met vlucht MH17, een dramatische gebeurtenis die ongetwijfeld terugkomt in de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. 

Koning Willem-Alexander

Benadrukt Willem-Alexander opnieuw het belang van verbondenheid in de samenleving, zoals hij dat al deed in zijn voordracht vier dagen na de catastrofe in juli? Vorig jaar was verbinding ook het thema van zijn eerste kersttoespraak. De koning brak toen met een traditie, door zijn wens vanuit een zetel bij de open haard in zijn woonvilla uit te spreken. 

Kerstmis

Vergeleken met zijn moeder was zijn presentatie minder formeel, vonden de kenners. Bovendien ontbraken God en Jezus in de tekst. Zet hij die koers door? Dat wordt pas duidelijk als televisie en radio de toespraak hebben uitgezonden. Dat klinkt logisch, maar de afgelopen twee jaar lag de tekst voortijdig op straat. 

Kersttoespraak

In 2012 had een pientere internetmarketeer het webadres van het jaar ervoor succesvol veranderd. Vorig jaar zette de NPO de ondertiteling voortijdig online. Dat gebeurt dit jaar niet, verzekert de omroep. De beveiliging is opgeschroefd. Hoewel de kersttoespraak van de vorst al een lange traditie kent, is dit pas de vijftiende keer dat de rede op televisie is te zien. 

Uitzendingen NPO 1

  • 13.00-13.10 uur, NPO 1, NPO Radio 1
  • 13.00-13.10 uur, NPO 2 (met gebarentolk)
  • 17.53-18.03 uur, NPO 1 (herhaling) 

Dit jaar spreekt de koning voor het eerst ook op de commerciële zenders.

Reageren