Legendarische filmregisseur Mike Nichols overleden

Regisseur Mike Nichols is op 83-jarige leeftijd overleden. Nichols won in 1968 een Oscar voor de speelfilm The Graduate.

Nichols werd in zijn lange carrière overspoeld met prijzen. Behalve een Oscar was zijn prijzenkast gevuld met een Golden Globe, een Grammy, vier Emmys en negen Tony awards. The Graduate (foto) is waarschijnllijk zijn meest bekende film. Daarin legt een verlegen student, gespeeld door Dustin Hoffman het aan met de veel ouder Mrs. Robinson (Anne Bancroft). Simon & Garfunkel zongen er nog een liedje over (zie de video onderaan).

Elizabeth Taylor en Richard Burton

Nichols debuteerde in in 1966 met Who's Afraid of Virginia Wolf met Elizabeth Taylor en Richard Burton in de hoofdrollen, andere beroemde films op zijn cv zijn Silkwood met Meryl Streep, Working Girl met Melanie Griffith, Wolf, waarin Jack Nicholson in een weerwolf verandert, Closer, met Julia Roberts en Jude Law en Charlie Wilson's War met Tom Hanks. 

Nichols hield ervan stevig drama te combineren met goeie grappen. „Ik heb nooit begrepen dat mensen film en theater onderverdelen in drama of komedie”, zei Nichols in 2004. „Er valt meer te lachen om Hamlet dan om veel Broadway producties.”

Diane Sawyer

Mike Nichols, die in 1931 in Berlijn werd geboren onder de naam Michael Igor Peschkowsky, was getrouwd met de bekende Amerikaanse journaliste Diane Sawyer. Hij vluchtte op 7-jarige leeftijd met zijn ouders voor de nazi's en kwam in de Verenigde Staten terecht.

De grote Britse regisseur Richard Attenburough overleed ook al dit jaar.

Reageren