MAX krijgt dikke boete voor Heel Holland Bakt

Omroep MAX heeft een boete van 162.000 euro gekregen omdat Albert Heijn veel geld heeft laten verdienen aan het programma.

De supermarktketen bracht tijdens het 2de seizoen van het populaire bakprogramma een Heel Holland Bakt-productlijn op de markt. 'Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma', zo zegt het Commissariaat voor de Media.

BBC

Volgens het commissariaat heeft MAX deze ellende aan zichzelf te danken doordat het de rechten op de merchandise uit handen gaf aan de commerciële tak van de BBC, de Britse staatsomroep die het programma bedacht. Ook het logo van Heel Holland Bakt werd aan de BBC gegeven. Ahold sloot daarna een deal met de Britten en kreeg zo de rechten in handen. 

Bert en Ernie

Omroepvoorzitter Jan Slagter vindt de boete 'buitenproportioneel hoog' en gaat in beroep tegen de uitspraak. „Als het moet tot de aan de Raad van State”, zegt Slagter tegen de NOS. Volgens Slagter is dit eenzelfde soort situatie als die met Sesamstraat: „In winkels zie je overal Sesamstraat-poppetjes, zoals Bert en Ernie, liggen. Die heeft de NTR ook niet. Maar dat schijnt wel te mogen.”

Balen

In september zei Slagter al tegen de Telegraaf dat hij zijn buik vol heeft van het hele gedoe: „Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van.”

De derde reeks van Heel Holland Bakt wordt deze zomer opgenomen. En misschien is Anouk daarbij.

 

Reageren