Nederlander kijkt gewoon nog programma's via de beeldbuis

24 maart 2016 14:30 | actualiteiten | Door Televizier

© NPO

De Nederlander kijkt nog steeds vaker naar programma's op tv dan dat ze uitgesteld televisiekijken en streamen via het internet. 

Dit blijkt uit het onderzoek Media: Tijd 2015. Ruim 2900 mensen vanaf 13 jaar hielden hiervoor een week lang iedere dag 10 minuten van hun bezigheden bij. ''We zien dat het onlinemediagebruik toeneemt, maar gemiddeld genomen zijn de verschillen ten opzichte van 2013 niet significant te noemen’’, zegt NPO-onderzoeker Dunya van Troost tegen NU.nl. 

Kijkgedrag jongeren 

Wel neemt het traditionele televisiekijken af onder jongeren van 13 tot 19 jaar en jongvolwassenen van 20 tot 34 jaar. "Daar neemt het traditionele kijken af met respectievelijk 17 en 10 procent, ten gunste van het kijken naar gestreamde, gedownloade of gekochte video’s. Verder zien we dat 35-plussers meer uitgesteld tv-kijken."

Minder lang

Dagelijks zijn we de meeste uren van de dag bezig met media. Wel kijken we iets minder lang naar de beeldbuis. In 2013 keek de Nederlander zo'n 2 uur en 31 minuten per dag en nu is dat gemiddeld 2 uur en 24 minuten. Ondanks dat alles tegenwoordig te vinden is op het internet, leest de Nederlander toch nog het meeste van papier. Digitaal lezen wordt overigens steeds populairder bij hoogopgeleiden, mannen en onder 20 tot 49-jarigen. 

Meer over