Bijzonder

Omroep MAX eert Peter R. de Vries met drie uitzendingen

27 juni 2024 11:08 | actualiteiten | Door Esther Hut

© William Rutten

Volgende week is het alweer drie jaar geleden dat Peter R. de Vries werd neergeschoten in Amsterdam. Ter nagedachtenis aan de misdaadverslaggever zendt Omroep MAX binnenkort drie speciale uitzendingen uit over hem.

En dat is best bijzonder.

Onthulling monument Peter R. de Vries

Dat Peter R. de Vries een monument zou krijgen is Amsterdam was al bekend en nu precies drie jaar na zijn overlijden zal het herdenkingsmonument ‘Tegen alle stromen in’ onthuld worden. Na de moord kreeg de gemeente Amsterdam veel verzoeken om de misdaadverslaggever op een blijvende manier te eren. De gemeente heeft toen samen met zijn familie dit idee uitgewerkt, wat vandaag onthult zal worden op het Leidseplein in Amsterdam.

Onthulling Monument Peter R. de Vries is op maandag 15 juli live te zien om 15:00 uur op NPO 1, in aanwezigheid van de familie van Peter R. de Vries, burgemeester Femke Halsema en kunstenares Rini Hurkmans.

Tijd voor MAX: Peter R. de Vries monument

Na de onthulling van het monument is er een speciale uitzending van Tijd voor MAX. De uitzending, gepresenteerd door Jan Slagter en Dionne Stax, wordt er teruggekeken op het leven van Peter R. de Vries en wat hij betekende voor Nederland. Te gast zijn onder anderen burgemeester Femke Halsema, Anja Dubois, vrouw van Herman Dubois die jarenlang onterecht vastzat in de Puttense moordzaak en goede vriend Kees van der Spek

Tijd voor MAX: Peter R. de Vries monument is maandag 15 juli om 17:10 uur te zien op NPO 1.

Documentaire Het Monument – Peter R. de Vries

Een paar dagen later wordt er een documentaire over de totstandkoming van het monument van Peter R. de Vries getoond. In de documentaire is te zien hoe het monument tot stand is gekomen, hoe kunstenares Rini Hurkmans te werk ging en hoe ingrijpend het plaatsen van zo’n groot monument in het centrum van Amsterdam is. Ook buurtbewoners van het Leidseplein komen aan het woord. Zij halen herinneringen op aan de traumatische gebeurtenis en vertellen over het belang van het monument.

De documentaire Het Monument – Peter R. de Vries is donderdag 18 juli om 20:30 uur te zien op NPO 1.

Meer over