Openhartig bij Pauw

Operazanger Ernst Daniël Smid heeft parkinson

14 november 2019 09:55 | actualiteiten | Door Faye Heijnis

© ANP
Ernst Daniël Smid heeft de ziekte van Parkinson. Dit heeft de 66-jarige operazanger woensdagavond onthult in Pauw aan ruim 1 miljoen kijkers.

"Mensen denken dat je gehandicapt ben, maar zover is het nog niet. Ik kan heel goed leven met Parkinson", zo vertelde hij. 

Rob de Nijs 

Smid besloot zijn verhaal te delen nadat zijn collega Rob de Nijs, die ook parkinson heeft, dat deed. Toen hij eerder eens bij Pauw te gast was, kwam Robs ziekte al eens ter sprake. En toen wist Smid al dat hij het ook had. "Het lag op het puntje van m’n tong om te roepen: ik heb het. Op dat moment durfde ik het niet." Achteraf vertelde hij het toch aan Pauw. Ze maakten een afspraak om het, in Pauw, alsnog naar buiten te brengen. En zo geschiedde, woensdagavond. 

'Frits Westertje'

Nog een reden voor de onthulling, is dat Smid kritiek kreeg na zijn laatste verschijning in Pauw. Hij zou dronken zijn overgekomen, omdat hij volgens kijkers onduidelijk sprak. Maar daar was dus iets heel anders de oorzaak van. "Mijn kinderen belden me heel verdrietig op, dat hun pa zo werd afgezeken. Ik had te veel gezopen en ik deed een Frits Westertje. Ja, toen dacht ik: waarom houd ik het nog geheim?" 

Zingen 

Naast zijn spraak, lijdt ook zijn zang onder de parkinson. Zingen doet 'ie nog wel, maar: "Ik merkte vorig jaar januari dat ik een bepaald loopje niet meer kon zingen. Dat werd steeds erger. Je denkt dat het goed komt, maar het kwam niet goed."

Je kunt het openhartige interview met Ernst Daniël Smid hier terugkijken.

Meer over