Documentaire Leon Verdonschot

5 vragen aan Rob de Nijs

26 december 2018 11:00 | documentaire | Door Irma Tomas

© Wiliam Rutten

Rob de Nijs vierde afgelopen jaar zijn 75e verjaardag én 55-jarige jubileum als zanger. Voor regisseur Leon Verdonschot reden om de documentaire Rob de Nijs – Niet voor het laatst over hem te maken.

Hoe kwam de documentaire tot stand?
“Leon Verdonschot belde mij; hij wilde graag een documentaire over mij maken. Zonder over de consequenties na te denken, zei ik meteen ja omdat ik een groot fan van zijn journalistieke werk ben. Wat eigenlijk best wonderlijk is, want ik heb er een bloedhekel aan als er vreemde mensen bij mijn optredens zijn. Maar met de gedachte dat het iets moois zou kunnen opleveren, had ik dat er wel voor over.”

Hadden jullie van tevoren afspraken gemaakt?
“Nee. Leon mocht mij overal filmen; bij optredens en in mijn privéleven. Ik geloof niet dat hij iets laat zien wat niemand nog weet. Als je 55 jaar in de schijnwerpers staat, blijft weinig onbelicht. Ik heb wel suggesties aangedragen voor mensen die hij zou kunnen interviewen. Mensen die mij van haver tot gort kennen en niet alleen de loftrompet over mij afsteken. Ik wilde niet dat de film een stroopsmeerderij zou worden.”

Vond u het niet ongemakkelijk om steeds gevolgd te worden door een camerateam?
“Dat viel reuze mee. Leon heeft me negen maanden gevolgd; vanaf Tweede Kerstdag 2017 – mijn 75ste verjaardag – tot oktober dit jaar. Hij deed dat vrij natuurlijk en met een geweldige crew. Op een gegeven moment ontstond er ook wel een vertrouwensband. Dat moet ook als er steeds drie mannen om je heen zwermen. Toen ik eenmaal wist wat er ging gebeuren en wat ervan me verwacht werd, kon ik er ook vrij ontspannen mee omgaan. Al is het ook weer niet zo dat ik dacht: joepie, ze zijn er weer. Ik zal het niet snel weer doen.”

Wel blij met het eindresultaat?
“Geen idee, ik heb ’m nog niet gezien. Ik ga ervanuit dat Leon er iets moois van heeft gemaakt, dus ik laat me graag verrassen. Er zitten in ieder geval beelden in van mijn verjaardag en mijn jubileumconcert in het Concertgebouw, begin dit jaar. Familieleden zijn geïnterviewd, zoals mijn twee zoons, mijn ex-vrouw en tekstschrijver Belinda Meuldijk en mijn broer Bert. Ook komen er veel archiefbeelden van vroeger voorbij, dat is voor de oudere fans heel leuk denk ik. Mijn manager Frank Jansen, die de documentaire wel heeft gezien, zei: ‘Hij vloog voorbij.’ Dat klinkt positief, want dan is hij blijkbaar interessant.”

In de documentaire reflecteren familieleden, maar ook uzelf op uw carrière. Wat is de conclusie?
“Dat ik na 55 jaar nog steeds dezelfde passie voor zingen en muziek maken heb; die houdt blijkbaar niet op. Optreden blijf ik spannend vinden. Dat is iets waar ik nog steeds een beetje tegenop kijk, bang dat mijn stem niet goed is of dat ik niet lekker in mijn vel zit. Het is niet iets wat ik inmiddels op de automatische piloot doe. Gelukkig maar.”

2Doc: Rob de Nijs – Niet voor het laatst | Avrotros | NPO 2 | 22.15

Meer over