'Machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag'

RTL schrapt Voice of Holland per direct na ernstige aantijgingen

15 januari 2022 11:15 | actualiteiten | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
RTL Nederland haalt The Voice of Holland per direct van de buis. De zendergroep heeft sterke vermoedens dat er achter de schermen van de talentenjacht sprake is van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

RTL Nederland bracht het ingrijpende besluit naar buiten in een persbericht.

Tim Hofman

In de verklaring stelt communicatieadviseur Kim Koppenol RTL op woensdag 12 januari een mail heeft gekregen van de redactie van BOOS, het online onderzoeksprogramma van BNNVARA-gezicht Tim Hofman. De mail bevat een reeks zeer ernstige aantijgingen die niet bekend waren bij de zender.

Onderzoek

In de persverklaring laat RTL weten: "Op basis van deze aantijgingen is contact opgenomen met producent ITV en is er in overleg besloten dat ITV, onmiddellijk een zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek zal initiëren. De uitzendingen van The voice of Holland worden vooralsnog opgeschort tot er meer duidelijk is."

Veiligheid

RTL benadrukt de zaak uitermate serieus te nemen: "Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen."

Waylon

Voice-coach Waylon heeft inmiddels een verklaring afgegeven via zijn management. De zanger wil duidelijk stellen dat hij niets met de zaak te maken heeft: "Dit is ook bevestigd vanuit RTL. Uiteraard vindt ook Waylon dit een hele kwalijke zaak", zo verklaart zijn manager aan Shownieuws. Kersverse coach Glennis Grace geeft aan net zo verbaasd te zijn als iedereen.

BOOS

Tim Hofman laat weten dat BOOS lang en zorgvuldig aan het onderzoek naar de misstanden bij The voice heeft gewerkt. Op donderdag 20 januari is de betreffende aflevering van BOOS online te zien.

Meer over