Shock and horror: Witte Pieten in Het Sinterklaasjournaal

13 november 2014 19:05 | actualiteiten | Door Televizier

Het Sinterklaasjournaal bekent kleur: in aflevering 3 van het veelbekeken kinderprogramma deden plots blanke Pieten hun intrede.

Nederland moest er een paar dagen op wachten. Wat zou de kleur zijn van de Pieten in Het Sinterklaasjournaal? Op dag 1 zagen we nog geen enkele Piet en de dag erna waren ze -tegen de verwachtingen in- toch zwart. De Telegraaf juichte met chocoladeletters dat Zwarte Piet behouden bleef, maar dat was te vroeg.

Pieten weg

Op donderdag liepen ineens blanke Pieten door het beeld. En daar vond Het Sinterklaasjournaal nog een plausibele verklaring voor ook. De Huispiet ontdekte dat het aantal Pieten aan boord van Pakjesboot 12 wel heel summier was. De Pieten zijn van boord gegaan toen de boot vol water liep, maar gelukkig kwam de burgemeester van Gouda met een oplossing voor het nijpende Pietprobleem.

Piet worden

Hij opperde dat een gepensioneerde opa-Piet, gewone mensen les kan geven in 'Piet worden'. Presentatrice Dieuwertje Blok voegde eraan toe dat alle mensen in bezit van een Pietenpak zich konden melden voor de baan. Volgens de Hoofdpiet is er maar één eis voor latente Pieten: „Het belangrijkste is dat jij door de schoorsteen kunt, de kleur van de Piet is bijzaak.”

Het konijn is uit de hoge hoed, Zwarte Piet kan voortaan ook wit zijn en dat is voor sommige kinderen en volwassenen even wennen.

Gelukkig bood Sint Nicolaas zelf troost.

Meer over