Verslaggeefster stapt op vanwege subjectieve berichtgeving MH17

18 juli 2014 17:05 | actualiteiten | Door Televizier

Een journaliste van de Russische omroep Russia Today heeft vrijdag ontslag genomen vanwege de onjuiste berichtgeving van de zender over de vliegramp in Oekraïne.

Sara Firth was vijf jaar werkzaam voor de zender die door de Russische regering wordt gefinancierd. Ze had Londen als standplaats.  

Russia Today

De manier van berichtgeving over de crash was voor Firth "de druppel die de emmer deed overlopen". Russia Today krijgt veel kritiek van westerse journalisten, omdat de omroep in de berichtgeving over de vliegramp de suggestie wekt dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de ramp.  

Vliegramp

"Het is de omvang van de minachting voor feiten die me het meest dwarszit", aldus Firth. Toen ze donderdag de redactie van de zender betrad, zag ze hoe er opnieuw een persoon werd geïnterviewd die Oekraïne beschuldigde van de ramp. Ze nam direct een rigoureus besluit en nam ontslag. 

Beschuldigingen

Volgens Firth staat het beschuldigen van Oekraïne, of het beschuldigen van iedereen behalve Rusland, in de stijlgids van Russia Today. "Het is eng dat het de oprechte koers van Russia Today is om een verhaal op die manier te brengen, en je moet erin geloven om binnen de omroep te slagen." 

In Nederland is de programmaring van diverse zenders vanwege de vliegramp aangepast.

Meer over