'Fouten gemaakt'

WNL-omroepbaas Bert Huisjes legt werk tijdelijk neer na beschuldigingen van wangedrag

6 maart 2024 13:07 | actualiteiten | Door Tessa Kok

© ANP / Fotograaf Valerie Kuypers

WNL-omroepbaas Bert Huisjes legt zijn werkzaamheden bij WNL met onmiddellijke ingang tijdelijk neer. Dat heeft hij woensdag in een e-mail aan zijn redactie laten weten.

De e-mail volgt op de publicatie in het AD, waarin tientallen medewerkers spraken over een angstcultuur bij de omroep.

Interne e-mail

''Naar aanleiding van de recente gebeurtenissen zal ik tijdelijk opzij stappen als hoofdredacteur-bestuurder van WNL, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek naar feiten en omstandigheden rond verwijten die WNL en mijn functioneren betreffen”, schrijft Huisjes in een interne e-mail. 

''Door mij en de omroep zijn bij de opbouw van WNL fouten gemaakt, het had anders gekund en gemoeten. Daardoor zijn mensen in de knel geraakt - dat betreur ik ten zeerste. De kritiek heeft mij geraakt en trek ik me aan. De stap opzij neem ik in overleg met de Raad van Toezicht, die een onafhankelijk bureau onderzoek laat uitvoeren, vervolgens de uitkomsten kan beoordelen en daarmee kan doen wat nodig is om de organisatie van WNL te verbeteren en versterken’’, aldus de WNL-omroepbaas.

''Deze stap neem ik ook omdat melders uit het heden gevrijwaard dienen te worden van een actuele gezagsverhouding, zodat zij zich (ook) vrij voelen om te spreken ten behoeve van het onderzoek'', schrijft Bert verder nog in de interne e-mail. Hij hoopt dat de uitkomst bijdrdaagt aan een betere structuur van WNL en een veilige en positieve werkomgeving. ''De komende tijd zal ik gebruiken om te reflecteren, gesprekken te voeren, en de gevraagde informatie te leveren.''

Beschuldigingen van wangedrag

Vorige week publiceerde het AD een artikel waarin diverse huidige en ex-medewerkers zich uitspraken over Bert Huisjes. Er werd beweerd dat voornamelijk Huisjes verantwoordelijk is voor de angstcultuur die er heerst. Onder andere presentatrices Eva Jinek, Merel Westrik en Leonie ter Braak deelden hun negatieve ervaringen met de WNL-omroepbaas in het AD-artikel.

Meer over