25 jaar RTL 4 in een notendop

1 november 2014 16:30 | amusement | Door Televizier

25 jaar geleden startte de eerste commerciële zender van Nederland onder de naam RTL Véronique, een jaar later als RTL 4. In 25 jaar tijd bracht de zender ons veel televisie die we nooit meer zullen vergeten. 

Dagtelevisie

Koffie, koffie... tijd. De ietwat stijve Mireille Bekooy en de keurige Hans van Willigenburg werden met hun gezellige gekeuvel bij Koffietijd mateloos populair bij huisvrouwen. Minder voor de hand liggend waren de studenten die massaal om 10 uur inschakelden als de tune klonk. Zij vonden Koffietijd het ideale programma om lekker bij uit te brakken na een avondje zwaar drinken. En gelijk hadden ze. Het boodschappenspel, de metamorfose met stylist Mari en de rubriek ‘Wat eten we vandaag’ waren onovertroffen amusement. Ook de 5 Uur Show met diva’s Catherine Keyl en Viola Holt bleek een schot in de roos. Dat de dames elkaar niet konden luchten of zien, hoorden we pas veel later. De 5 Uur Show stond met de rubriek ‘het bloemetje’ ook aan de wieg van het latere hulpprogramma Het Spijt Me. 

Nedersoap

Hoewel de Vara in 1986 al de Britse soap EastEnders op de buis bracht, heeft RTL 4 het genre groot gemaakt met dagelijkse uitzendingen van The Bold And The Beautiful en Goede Tijden, Slechte Tijden. Zo’n beetje de hele cast van GTST was in 1990 van de straat geplukt en dat was te zien aan het houterige acteerwerk. Maar na een aarzelend begin reikten de kijkcijfers tot in de hemel en werden Reinout Oerlemans en zijn collega’s Antonie Kamerling, Isa Hoes, Babette van Veen en Rick Engelkes supersterren. In eerste instantie werden de scripts van de Australische soapserie The Restless Years vertaald, maar als de populaire Arnie daarin aan zijn einde komt door een slangenbeet, besluiten de Nederlandse schrijvers de kakker met de gestreepte truien in leven te houden. Uiteindelijk stort Arnie in 1996 neer in de jungle van Venezuela en komt zo alsnog aan zijn eind. Maar wij zullen Arnie nooit vergeten. 

Talentenjacht

Voor een ieder die geen talentenjacht meer kan zien: het is allemaal de schuld van Henny Huisman. Hij opende in 1985 de talentenjacht met de Soundmixshow en gaf ons Marco Borsato, Gerard Joling, Helmut Lotti en Edsilia Rombley. Maar zij braken door met het imiteren van anderen. 15 jaar later gingen op RTL 4 alle remmen los met Idols, X Factor, Holland’s Got Talent en The Voice Of Holland, waarin de artiesten vooral zichzelf moesten zijn. Seizoen 1 van Idols betekende het toppunt van de talentenjachtgekte. Deze show startte in 2002 en brak alle kijkcijferrecords. De finale, waarin instant meisjesidolen Jim en Jamai om de winst vochten, trok 5 miljoen kijkers. De tieners werden bedolven onder de aandacht. Voorlopig gaat RTL 4 lekker door met allerhande talentenjachten. The Voice Of Holland trekt wekelijks nog 2,5 miljoen kijkers. 

Showtime

Albert Verlinde voelde haarfijn aan dat de Nederlandse bevolking snakte naar wat glamour, gelardeerd met de nodige roddels. Hij begon in 1992 – met Paulien Huizinga – met het lang vergeten Showtime bij RTL 4, maakte een uitstapje naar SBS 6, maar kwam op 4 sterk terug met RTL Boulevard. Vooral de chemie tussen presentator Beau van Erven Dorens en deskundige Albert werkte als een malle. Wat betreft primeurs zat het ook goed bij Boulevard. Wesley en Yolanthe zoenend in een parkeergarage, Georgina Verbaan zoenend in een café, de vader van de baby van Anouk en de scheiding tussen Sylvie en Rafael: Albert wist het altijd als eerste. De keerzijde van de medaille was dat Albert dit jaar zelf aan de beurt was. Hij moest zijn eigen scheiding aankondigen in RTL Boulevard. 

Hulptelevisie

De traditie begon in 1993 met Het Spijt Me van Caroline Tensen, maar zeg je nu hulp-tv, dan zeg je John Williams. John heeft zijn titel ‘koning van de hulp-tv’ dubbel en dwars verdiend. Hij helpt mensen die niet met geld kunnen omgaan, mannen die niet kunnen klussen, dansen of een rare hobby hebben. Ook het oplossen van burenruzies behoort tot zijn specialiteiten. Natuurlijk was er commentaar in het begin. Moet je de kwetsbare deelnemers aan deze programma’s niet tegen zichzelf beschermen? Maar bij John zijn ze altijd in goede handen. Hij masseert ze geestelijk, spreekt ze waar nodig streng toe en laat ze achter met meer zelfvertrouwen dan ze ooit hadden. RTL 4 is zo gespecialiseerd in hulp-tv dat ze zelfs nog een tweede en derde troef achter de hand hebben op dat gebied: de altijd sympathieke Martijn Krabbé en de immer invoelende Peter van der Vorst kunnen er ook wat van.

RTL 4 viert het jubileum zaterdagavond in Ik Hou Van RTL.

Meer over