Met Maris

6 vragen aan Frans Bauer over zijn reis door China

5 Januari 2019 12:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS
Frans Bauer houdt van afhaalchinees, maar China had hij nog nooit bezocht. Tot hij en Mariska er voor Frans Bauer in China heen mochten. Babi pangang vonden ze er niet, wel ‘geweldig mooie plekken’.

Tekst: Carlijn Scheepers

 1. Na Amerika ging je deze keer met Mariska naar China. Waarom daarheen?
“Toen ik na Frans Bauer in Amerika hoorde dat er nog een seizoen kwam, vroegen ze me welk land ik leuk zou vinden. Uiteindelijk kwamen we op China. Dat kennen we alleen van de lokale Chinees en hooguit van de Olympische Spelen in Beijing. Dus het leek ons leuk om er onbevangen heen te gaan en ons te laten verrassen. De kijker ziet China door onze ogen en dan niet alleen toeristische plekken, maar bijvoorbeeld ook hoe een Chinees leeft.”

2. Hoe beviel het?
“Het was een reis die zijn weerga niet kent. Ik vond het nog indrukwekkender dan Amerika, want je kent niets wat je ziet. Zo zagen we in een badplaats allemaal Chinezen die hun lichaam volledig bedekten om niet bruin te worden. Ze droegen zelfs een masker. Een ‘face-kini’ noemen ze dat. Ook waren Chinezen niet zo gereserveerd als ik dacht. Het laatste wat ik had verwacht was dat het een uitbundig volk zou zijn waarmee ik op straat zou dansen en knuffelen!”

3. Je houdt erg van afhaalchinees. Hoe vond je het eten daar?
“Als ik eerlijk ben dacht ik bij China vooral aan babi pangang, saté en mihoen. Ik verwachtte dat ze dat daar ook aten, maar dat bleek niet zo. Wat ze wel eten? Alles wat kan lopen: kippenpoten met de nagels eraan, varkenssnuitjes- en staartjes, levende schorpioenen op een stokje, van die hele dikke wormen en geroosterde eenden met kop. Wat dat betreft ben ik echt een boer, want dingen die ik niet ken, eet ik niet. Zelfs niet als het mooie tv oplevert!”

4. Waar zijn jullie overal geweest?
“In twee weken hebben we geweldig mooie plekken bezocht, zoals Macau. Vind je Vegas indrukwekkend? Dit is drie keer zo groot. Ze hebben er zelfs Venetië nagebouwd in een hotel, inclusief gondels en zingende Italianen. Ook bezochten we Hongkong, een tofufabriek, het platteland en geëmigreerde Nederlanders. Maar niets was zo indrukwekkend als de Chinese Muur. Ik kreeg zo’n bijzonder gevoel toen ik daar stond, ik werd er bijna emotioneel van. Vooral als je je bedenkt hoeveel mensen al die stenen de berg op hebben gesleept.”

5. Wat is je het meest bijgebleven?
“In China mag je het hele jaar door vuurwerk afsteken. Ik liep ’s avonds over straat toen er vlakbij een duizendklapper afging. Ik schrok me te pletter. We bezochten ook een vuurwerkwinkel. In Nederland moeten vuurwerkverkopers zich aan allerlei regels houden, zoals sprinklers en opslag in een bunker. De enige veiligheidsmaatregel daar was een sticker op het raam met ‘verboden te roken’! Dat vond ik zó grappig.”

6. Hoe heet het programma volgend jaar: Frans Bauer in…?
“Er zijn nog zoveel landen die ik graag zou willen zien. Maar als ik eerlijk ben: zo ver denk ik nooit vooruit.”

Frans Bauer in China, zaterdag - NPO 1 • 21.30 uur

Meer over