Publiekslieveling

Waarom iedereen van André van Duin houdt

25 Februari 2021 14:57 | amusement | Door Jorien Slager

© Roy Beusker

Hij zorgt voor de nodige humor in Heel Holland bakt, ontroert ons wanneer hij over zijn privéleven vertelt en is ook nog eens bijzonder bescheiden gebleven. Wij houden van André van Duin, net als heel Nederland. Dit is waarom!

De komiek des vaderlands was niet altijd zo geliefd als nu. In 1975 won hij de Gouden Televizier-Ring met Dag dag heerlijke lach. Bij de uitreiking in het Amsterdamse Marriott Hotel liet hij zien wat hij van zijn critici vond. Met een grijns van oor tot oor rolde hij een rol wc-papier volgeplakt met slechte recensies uit. Met de humor zat het ook toen in elk geval wel goed.

Heel veel humor

En dat is niet zo gek voor iemand die van oorsprong komiek is. In 1962 stuurde André een open sollicitatiebrief naar verschillende omroepen. Hij verzon de artiestennaam André van Duin, omdat hij bang was dat hij met z’n echte achternaam (Kloot) niet serieus zou worden genomen. In 1964 had de 16-jarige komiek eindelijk succes met een van z’n brieven.

In datzelfde jaar deed hij mee aan de AVRO-talentenjacht Nieuwe Oogst. Hij won de finale en kreeg een optreden in een televisieshow. De komiek werd bekend met bandparodie, en wat dat is moest de auteur van dit artikel ook even opzoeken. Bandparodie is namelijk een bijna vergeten komisch genre waarbij artiesten gek doen op aan elkaar gemonteerde geluidsfragmenten. Hier onder zie je hoe dat eruit zag in het geval van André.

De achtergrond als komiek is nog goed terug te zien. Bijvoorbeeld wanneer André Heel Holland bakt presenteert. Zijn humor geeft het programma net dat beetje extra waardoor het elk seizoen weer een kijkcijferhit wordt en veel kijkers tunen vooral in voor André.

Van alle markten thuis

Heb je even? André is inmiddels komiek, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker. Hij gaat dan ook al tientallen jaren mee. En dat zonder irritant te worden, wat op zich al een hele prestatie is. Ken je die BN’ers die opeens overal opduiken? Ze doen mee aan elke spelshow, laten geen kans voorbij gaan om hun hoofd te laten zien in Wie is de mol?, Expeditie Robinson of een talkshow of (nog erger) ze springen van een duikplank een zwembad in, gaan als verleider naar een tropisch eiland of ze gaan dansen, koken of pottenbakken. Andre niet gezien. Hij houdt zich bij z’n (vele) expertises.

Open over zijn privéleven

Toen Andre bij De wereld draait door openhartig vertelde over het overlijden van zijn geliefde echtgenoot, huilde het hele land mee. Na het prachtige gesprek en zijn optreden waarbij hij een cover van La behome zong, liep Twitter vol met positieve reacties. Kijkers waardeerden massaal de openheid en oprechtheid van deze man.

Extreem bescheiden

We weten het nog goed. Afgelopen jaar verraste RTL Boulevard voor ons de genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring Verkiezing. Bij André van Duin werd maar liefst twee keer aangebeld, wat natuurlijk al het nodige zegt over zijn populariteit want de Televizier-Ring is een publieksprijs. De komiek des vaderlands werd genomineerd in de categorieën Televizier-Ster Presentator en Televizier-Ster Acteur/Actrice. Bij dat laatste was hij een beetje verbaasd. “Ik vind het al geweldig dat ik gekozen ben, want ik ben natuurlijk helemaal geen echte acteur. Dus daar ben ik heel blij mee.”

En wij zijn blij met jou op tv André.

Meer over