Column

Angela de Jong lovend over Leven zonder Letters: 'Frans Bauer verdient een standbeeld'

31 oktober 2023 14:08 | amusement | Door Judith Regeling

© Still YouTube - Roland J. Reinders/AVROTROS
Angela de Jong zat maandagavond - samen met zo'n 644.000 kijkers - klaar voor de allereerste aflevering van Leven zonder Letters en dat zal niet voor het laatst zijn. De columniste is namelijk razend enthousiast over het nieuwe AVROTROS-programma.

Ze noemt het programma zelfs een 'verademing'.

Angela de Jong

Angela de Jong laat er vaak geen twijfel over bestaan als ze een programma echt helemaal niets vindt. Met simpele woorden maakt ze dan zo'n show dan meestal met de grond gelijk. Frans Bauer kan echter de komende tijd gerust ademhalen, want Angela is niet zomaar enthousiast over zijn nieuwe programma Leven zonder Letters, ze is door het dolle heen.

Frans Bauer

In haar nieuwste column windt ze er dan ook geen doekjes om. "Had ik al gezegd dat Frans Bauer een standbeeld verdient? Nee? Bij deze dan. Als je als ster van AVROTROS een programma mag maken dat je wilt, dan weten we het allemaal wel, toch? Dan boek je een reis naar de andere kant van de wereld", aldus Angela. Maar in het geval van Frans Bauer is dat allesbehalve het geval: hij zet zich nu juist in voor laaggeletterden in Nederland, aangezien hij bij zijn ouders heeft gezien hoe erg dit je leven kan beïnvloeden.

Leven Zonder Letters

Juist die oprechtheid tilt het geheel volgens Angela naar een nog hoger niveau. "Het levert een programma op, Leven zonder Letters, zoals ik al een tijdje niet gezien heb bij de NPO, waarin op een toegankelijke, vrolijke manier een lastig maatschappelijk thema inzichtelijk wordt gemaakt. Met een presentator die niks hoeft te veinzen, maar als geen ander de pijn voelt achter een blik of een schijnbaar achteloos uitgesproken zin", vervolgt ze.

"Het zal gek klinken, maar ik zat de hele uitzending te vechten tegen mijn tranen. (..) "De ontroering zat ik in de verwondering die ik zag. Bij Frans die zich realiseerde dat er tussen zijn vader en zoon slechts één generatie zit, maar ook bij Ria en Dirk-Jan. In hun blijdschap. In de zichtbare bevrijding die ze ervoeren nu ze een beetje kunnen lezen. Maar ook in het obligate besef hoe gezegend je bent als mens als je wél moeiteloos mee kan in de maatschappij", sluit ze af.

Leven zonder Letters is sinds gisteren iedere maandag om 21:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1. Terugkijken kan via NPO Start/Plus en NLZiet.

Meer over