Bejaarden met dementie

Angela Groothuizen over Five Days Inside: 'Dit programma maken was bloedinteressant'

21 Januari 2020 11:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© Nick van Ormondt

Angela Groothuizen neemt met Caroline Tensen en Natasja Froger Five days inside over van Beau van Erven Dorens. Ze gaat bijvoorbeeld naar verslavingskliniek Jellinek. ‘Ik heb nu meer compassie voor mensen met een verslaving.’

Zei je meteen ja toen ze je vroegen?
“Ja, Five days inside is een goed format. Door een paar dagen ergens binnen te zitten en intensief contact te hebben met de mensen daar, zie je veel meer dan normaal. In 1990 was ik een van de eersten die een realityprogramma als dit presenteerde: De uitdaging. Daarin werd ik uitgedaagd om bijvoorbeeld binnen een week in een buurt een speeltuin te realiseren. Er was geen gescripte tekst dus in paniek praatte ik maar in de camera. Dat was toen nog heel raar. Vanuit De uitdaging zijn dit soort programma’s geëvolueerd, dus ik heb er veel ervaring mee én ik geniet ervan.”

Is het niet ook heftig?
“Het is vooral lang, om ergens vijf dagen te verblijven. Je duikt echt in een subcultuur, een minimaatschappij. Zo leer je mensen die het moeilijk hebben diep kennen. Dat is heel intensief, maar vind ik ook erg boeiend. Wel was het best pittig om twee locaties achter elkaar te doen, maar dat kwam nou eenmaal beter uit.”

Waar ben je geweest?
“Bij bejaarden met dementie, die worden zo liefdevol verzorgd. Dat is fantastisch om te zien. Bij Visio, een organisatie die mensen die slechtziend of blind zijn geworden klaarstoomt om terug in de maatschappij te gaan. En ik heb meegelopen met een groep mannen die bij Jellinek van hun verslaving proberen af te komen.”

Van welke wereld wist je het minst?
“Ik wist van alle drie wel wat, maar bij Jellinek ging ik echt meedraaien met het programma van de jongens. Dat is andere koek. Ik was overal bij, ook zonder de camera’s. Zo krijgen ze een schadebrief, waarin familieleden schrijven wat er allemaal is gebeurd, en delen ze hun levensloop met de groep. Dat is heel emotioneel. Ik snapte daar opeens de kracht van dit programma. Je ziet werelden die normaal gesloten blijven, maar het zet je ook aan het denken. Ik heb nu meer compassie voor mensen die met een verslaving worstelen. Ik heb ook een familielid dat zo’n programma heeft gevolgd. En ineens dacht ik: hebben wij diegene wel genoeg steun gegeven?”

Heb je nog gekeken hoe Beau het deed?
“Hij deed het erg goed. Soms heeft hij lange betogen, maar die snijden altijd hout. En ik vind het ook heel zoet hoe hij enorm kan huilen. Bij mij ontroerde de afscheidsceremonie bij Jellinek me heel erg. Verder heb ik altijd enorme traanogen, maar dat komt door mijn winterallergie.”

Nam je de verhalen mee huis?
“Dat gebeurt sowieso als je zo’n intensief contact hebt gehad. Het duurde steeds een dag of vier van veel rusten en slapen om weer in het dagelijks leven te komen. Vaak had ik nog een paar nachten dat ik niet wist waar ik was. Maar dat geeft allemaal niet, want dit programma opnemen was bloedinteressant.”

Five days inside | dinsdag | RTL 4 | 21.30 uur

Meer over