Annemarie wint Heel Holland Bakt 2016

23 oktober 2016 21:22 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO 1

Na een spannende finale werd Annemarie uitgeroepen tot winnaar van Heel Holland bakt. Haar creaties bleken het mooist en lekkerst. 

De signatuuropdracht was direct pittig: maak 12 gevulde domes, een bolvormige lekkernij waar ze twee uur en een kwartier voor kregen. De jury vond de creaties van Guido iets te grof en waren lovend over Francis, wiens domes door Janny werden omschreven als absolute smaakexplosie: "Fris, zacht en zoet. Het klopt gewoon." De doorgaans nauwkeurig werkende Annemarie leverde door tijdgebrek een plaat afgeraffelde lekkernijen af. Robèrt vond het geheel door teveel gelatine te zacht, maar de smaak was wel "superlekker".

Technische opdracht

In de tweede ronde moest het baktrio een luchtige aardbeientaart maken waar alle technieken die ze de afgelopen weken hadden geleerd moesten tonen. De kneep zat 'm in zowel de volgorde als de positionering van de aardbeien. Zowel buiten als binnen moesten de zomerkoninkjes prominent schitteren.

Dat had niet iedereen door en ook de dikte en structuur van de botercrème zorgde voor de nodige hoofdbrekens. Guido's aardbeiencreatie was te grof en te korrelig. Annemarie's exemplaar kreeg het stempel netjes van Robert, Janny merkte op dat er van binnen weinig aardbeien te zien waren wat wel de bedoeling was. De taart van Francis ging de mist in: de botercrème was geschift, waardoor zelfs lekker biscuit de boel niet kon redden. Ze eindigde op de derde plek, gevolgd door Guido op twee. Annemarie won op smaak: "door het oog van de naald" vond ze zelf.

Finaleopdracht

Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam, kondigde André van Duin de allerlaatste finaleopdracht aan. Het spektakelstuk dat de winnaar van seizoen 4 moet bepalen was een zandkasteel. Annemarie besloot het geheel op te leuken met een sinaasappelbavarois bombe, Guido bouwde er een chocoladefontein in en Francis hield het niet droog toen de tijd er eenmaal op zat. De jury had niets dan lof voor de diverse baksels die groot genoeg waren om 50 man te voeden. En dat was ook wel nodig, want buiten de tent wachtten hun families en alle andere oud-kandidaten op de uitslag.

André draaide er niet te lang omheen: Annemarie gaat naar huis met de titel beste thuisbakker van Nederland. In een eerste reactie zei ze het leuk te vinden en niet verwacht te hebben.

Meer over