In Turkije

Anouk Hoogendijk over De Gevaarlijkste Wegen

21 april 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© BNNVARA

In De gevaarlijkste wegen van de wereld ragt voormalig voetbalster Anouk Hoogendijk met model Loiza Lamers door de Turkse binnenlanden. Anouk: ‘Dit is een van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Moest je lang nadenken toen je hiervoor werd gevraagd?
“Ik vind het programma geweldig, dus ik zei echt meteen ja. Het maakte me niet uit waarheen, wanneer, met wie. Toen ik hoorde dat Turkije onze bestemming werd, dacht ik wel even, jammer, geen Brazilië of een andere exotische bestemming. Maar die mening was snel bijgesteld. Deze reis door Cappadocië was een van de mooiste die ik ooit heb gemaakt. De natuur was overweldigend, prachtige berglandschappen, zoveel kleuren en geuren. Het was fantastisch.”

Hoe gevaarlijk was het?
“We hebben alle obstakels gehad die je maar kunt bedenken. Rijden langs enge, megadiepe ravijnen, wegen vol stenen en rotsen die naar beneden waren gevallen en die we soms moesten verplaatsen om verder te kunnen. We reden over hoge zandduinen, door riviertjes, zaten vast in de sneeuw, wurmden ons door smalle rotsgangen met aan elke kant hoogstens twee centimeter ruimte. Al met al één doorlopende adrenalinekick.”

Kende je Loiza al?
“Nee, we hebben elkaar alleen ooit vluchtig gezien. En dan deel je samen opeens zo’n intensieve ervaring, je zit lange dagen in de auto, leert elkaar kennen, werkt samen om obstakels te overwinnen. Dat ging supergoed, we zien elkaar nog steeds.”

Welke momenten staan je het meest bij?
“Het heftigste was toen we na een dag rijden op een kwartier van onze bestemming waren, maar door de sneeuw niet verder konden. We moesten terug, vier uur lang door het donker over die rotweg, en dat terwijl je al helemaal kapot bent. Het allermooiste moment? Samen zittend op een rots, genietend van het landschap. We hadden een fles wijn mee van de vorige avond en zaten daar in die prachtige groene, rode, blauwe wereld. Dat was een moment van intens geluk.”

Van het zo gevreesde zwarte gat lijk jij als oud-international geen last te hebben.
“Klopt helemaal. Voetbal vond ik het allerleukste, maar ik besefte altijd al dat er nog zoveel meer was. Het is best nog zoeken naar een nieuwe identiteit, nu ik niet meer ‘die voetbalster’ bent. Ik onderzoek nu uit waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Er komt veel op mijn pad, ik haal veel energie uit al die projecten.’

 

We gaan je zeker weer op tv zien bij het komend WK vrouwen. Wat verwacht je ervan?
“De hype rond onze OranjeLeeuwinnen is superleuk, daar geniet ik zó van. Ik denk dat het WK voor Oranje best lastig wordt. We zijn als heersend Europees kampioen niet meer de underdog. Oranje komt de poulefase wel door, denk ik. Daarna hoop ik maar dat ze in het toernooi groeien. Ze hebben nog niet de vorm van het EK, maar er is gelukkig nog tijd.”

De gevaarlijkste wegen van de wereld | zondag | NPO 3 | 20.15

Meer over