Bakprogramma's bezorgen Rudolph van Veen schuldgevoel

Rudolph van Veen (49) bakt al 15 jaar op tv de lekkerste taartjes, cakes en koekjes. Nu Nederlanders steeds dikker worden, voelt de meesterpatissier zich soms weleens schuldig. 

Rudolph doet zijn opmerkelijke bekentenis in een interview met het AD

Suiker

Jarenlang bakte Van Veen er bij Life & cooking en in 24 Kitchen shows als Rudolph's bakery lustig op los, tot hij zich bewust werd van de gevaren van zoetigheid: "Toen ik me er een aantal jaren geleden in ging verdiepen, ben ik me wezenloos geschrokken van wat bijvoorbeeld suiker met je doet. Nu let ik beter op, maar: ik ben me ook schuldig gaan voelen. Ben ik met mijn lekkernijen de maatschappij aan het vetmesten? Dat kan niet de bedoeling zijn." 

Puur gif

Alleen al om die reden gebruikt Rudolph tegenwoordig zelf zo min mogelijk suiker. Ook kleurstoffen raakt hij niet meer aan, hoe feestelijk het ook oogt: "Dat is puur gif. Ik heb vaak een theelepel kleurstof voor de ogen van een bakker gehouden: 'Zou je dit jouw kinderen voeren?' Dan schrikken ze allemaal. Een grof schandaal. Dat zet je dus wel je klanten voor, maar niet je eigen kinderen. Terwijl dát de maatstaf zou moeten zijn. Op de dag van mijn examen Meesterpatissier, in 2010, heb ik mezelf verplicht nooit meer kleurstoffen aan te raken. Als nu een kind met zo'n enorme kleurstoffentaart komt, dan kan ik hem of haar wel complimenteren dat het er prachtig uit ziet, maar ik eet er geen kruimel van." 

Meer over:

Reageren