Eurovisie Songfestival

België en Moldavië boos op commentator Sander Lantinga

21 mei 2021 09:40 | amusement | Door Demi Schoenmakers

© ANP
Sander Lantinga (44) neemt geen blad voor de mond als commentator van het Eurovisie Songfestival. Hij vormt voor het eerst samen met Cornald Maas een duo, maar heeft gelijk Moldavië en België boos gemaakt.

De afgelopen jaren zat Jan Smit altijd naast Cornald Maas in het commentatorhokje. Maar aangezien Jan het muziekfestijn dit jaar presenteert, vervangt Sander hem. En dat doet hij met veel plezier, al is hij niet altijd even aardig. 

Samenwerking

Direct na de tweede halve finale renden Cornald en Sander van het commentatorhokje naar de studio van Op1 om terug te blikken op de eerste dagen van hun samenwerking. Zo vertelt Sander dat er een paar landen niet zijn gediend van zijn opmerkingen na de optredens. 

Moldavië

"Moldavië was heel boos, maar ik schuif alles door naar Cornald", grapte Sander in Op1. Nadat Natalia Gordienko donderdag haar nummer Sugar had gezongen, concludeerde Lantinga dat ze klonk "alsof ze obstipatie heeft en de bami rames van gisteren er niet uit wil". Uiteraard kwam dat commentaar via Twitter al snel in Moldavië terecht, waar het niet werd gewaardeerd. 

Begrafenis

Ook over de Belgische inzending Hooverphonic hadden Sander en Cornald hun woordje klaar. "We hadden een afkondiging gedaan die mij erg in de schoenen werd geschoven door iemand van de Belgische delegatie", zei Cornald. "Het is een heel mooi liedje, maar die staging", herhaalde Sander zijn mening over Hooverphonic. "Daar stonden vijf mensen in een zwart pak. Toen liet ik me ontvallen dat ik op begrafenissen ben geweest die gezelliger waren. Wat overigens ook wel echt zo is."

Grapjes

Sander vindt dat hij vanuit het commentaarhokje best een beetje mag plagen. "De rolverdeling is duidelijk", vertelde hij. "Cornald is mister Wikipedia van het songfestival en daaromheen mag best wel een klein steekje links of rechts. Als ik iets goed vind, dan zeg ik het ook vol enthousiasme. En als ik het niet goed vind, dan kan ik dat toch moeilijk naast me neerleggen."

Hij heeft dan ook geen spijt van zijn commentaar tot nu toe en zal zich niet inhouden tijdens de grote finale. "Maar daar is het kaf van het koren gescheiden. Dus de echte slechte acts staan er niet. Los van Moldavië dan", lachte hij. 

Kijkers kunnen zijn commentaar in ieder geval wel waarderen:

Meer over