Werkweigering...

Boze John de Mol ontsloeg Jochem van Gelder wegens Wie is de Mol?

14 december 2019 08:56 | amusement | Door Jef Willemsen

© Hean Pierre Heijjmans
Jochem van Gelder verloor in 2017 zijn contract bij SBS na een woede uitbarsting van John de Mol, zo onthult de presentator. 

Jochem van Gelder was van 2012 tot en met 2017 te zien bij SBS. Destijds verklaarde hij in goed overleg te zijn vertrokken, maar de waarheid ligt anders.

Programma's weigeren

Van Gelder maakte in de beginjaren voor SBS programma's als Het beste idee van NederlandLachen om homevideo's en een kinderrubriek in het inmiddels langvergeten Wat schat je? Maar Jochem bleek kieskeurig en weigerde maar liefst drie formats die hem van hogerhand werden aangeboden. Dat viel verkeerd bij de zenderleiding.

Angst

Na de tweede weigering werd Van Gelder ontboden bij John de Mol die hem verweet te angstig te zijn: "Als hij ergens allergisch voor was, was het angst’, zei hij. Maar ik wilde hem duidelijk maken dat het pas angst was als ik omwille van een goede verstandshouding met hem alles maar zou doen." 

Reunited

Jochem zei onder meer 'nee' tegen Reunited, het Talpa format dat mensen uit alle windstreken samenbrengt. Voor dat programma zou hij weken van huis zijn en dat zag Jochem als hoofd van een druk gezin niet zitten. Het programma ging uiteindelijk naar Yolanthe Cabau die het voor RTL 4 maakte.

Wie is de Mol?

De bom barstte toen Jochem wél ja zei tegen Wie is de Mol? en het uiteindelijk tot zijn eigen verbijstering tot de finale schopte: "Talpa belde meteen. ‘Bij ons weiger je en nu ga je wel dit in Amerika doen?’ Mijn streven was om het een week vol te houden." Toen Jochem na een kleine maand terugkwam uit de VS was zijn lot bezegeld, in het voorjaar van 2017 werd zijn contract niet verlengd en stond hij op straat.

Meer over