Interview met de kandidaten

Celebrity Masterchef NL van start op Viaplay: dít is waarom je het niet mag missen

30 september 2022 06:05 | amusement | Door Judith Regeling

© Viaplay

In de gloednieuwe Viaplay-editie van Celebrity Masterchef strijden wekelijks tien bekende Nederlanders tegen elkaar in de bekende Masterchef Studio. Wij spraken enkele deelnemers over hun ervaringen.

Advertisement

Het wordt een seizoen vol bloed, zweet en tranen.

Celebrity Masterchef

De komende weken is de spanning om te snijden op streamingdienst Viaplay. Tien bekende Nederlanders strijden de komende acht weken onder het toeziend oog van juryleden Soenil Bahadoer, Angelique Schmeinck en Joël Broekeart tegen elkaar in een kersverse editie van Celebrity Masterchef. De BN'ers die het aandurven zijn: Jetske van den Elsen, Victor Abeln, Amijé van der Laan, Vjeze Fur, Jeangu Macrooy, Erik de Zwart, Celine Huijsmans, Stijn Fransen, Louise Schiffmacher en Howard Komproe.

Meedoen aan een kookprogramma

De lekkerste recepten proberen te koken voor een strenge doch rechtvaardige jury en met een tikkende klok die in je nek hijgt: voor sommige mensen zal dit als een ware nachtmerrie klinken. Voor Stijn Fransen, bekend van onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden, was haar deelname echter een droom die uitkwam. “Mijn vriend en ik hebben in coronatijd alle seizoenen van Masterchef gekeken, dus echt van de Australische, de Engelse tot aan de Amerikaanse versie. Dan word je opeens gebeld van: wil je meedoen met Masterchef? Uh, ik kan niet zo goed koken, maar: ja”, vertelt ze enthousiast.

Voor online content creator Amijé van der Laan was haar onervarenheid juist een reden om in eerste instantie een deelname te weigeren. “Ik zei direct ‘nee, dat ga ik echt niet doen’. Dat is veel te spannend”, blikt ze nu terug. “Ik dacht ook gelijk: het niveau van Masterchef heb ik niet. Tot er een aantal mensen op mij in begonnen te praten van: ‘moet je doen’ en ‘is toch leuk’.” Uiteindelijk was dat duwtje genoeg om haar alsnog over de streep te trekken.

Voorbereiding

De diverse opdrachten - als het maken van een echte signaturegerecht - bleven voor de kandidaten tot de opnames geheim. Toch weerhield dat ze er niet van om zich voorafgaand aan de opnames flink voor te bereiden. Victor Abeln had hiervoor zelfs een handige troef achter de hand. "Rosah van Schendelen, de chef-kok van First Dates en BinnensteBuiten, is in 2014 tweede geworden bij Masterchef, dus ik heb vooral tijdens de pauzes van First Dates heel veel met haar gesproken over eten." Voormalig Songfestival-deelnemer Jeangu Macrooy ging voor een heel andere aanpak. "Ik heb extra veel vrienden uitgenodigd in die weken daarvoor. Ik probeerde heel veel nieuwe dingen uit."

Opnameperiode

Voorbereiding is mooi, maar op het moment zelf moet het gebeuren. En dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, zo weten de kandidaten nu. In de eerste aflevering is al te zien hoe Louise Schiffmacher behoorlijk worstelt met de inductiekookplaat en dat Erik de Zwart en Jetske van den Elsen zich snijden aan de loeischerpe messen. “Wat we kunnen vertellen is dat iedereen vond dat het zo spannend, uitdagend en intens was om mee te maken. Je wordt ook zo uitgedaagd en het was echt een fijne ervaring”, vindt presentatrice Jetske. Jeangu kan zich daar helemaal in vinden. “Ik heb nog nooit zoiets stressvols gedaan, maar het was ook zo ontzettend leuk.”

Stijn Fransen ziet het vooral als heel leerzaam. “Het was fantastisch. Ik heb zoveel geleerd van meekoken met de jury of gastchefs: dat vond ik het meest bijzondere. Je staat wel gewoon met de beste chefs van Nederland in de keuken en daar leer je bizar veel van. Ik heb dan ook bijna alles opgeschreven en dan maar hopen dat je een aflevering verder komt.”

Andere kant van deelnemers

Ondanks dat de kandidaten al vanaf de eerste aflevering helemaal gek werden van de spanning, de tijd en de kritische blikken van de juryleden staat er volgens jurylid Soenil Bahadoer toch één ding centraal dit seizoen: de luchtigheid. “Ik denk echt dat dit seizoen een succes gaat worden en dat mensen er blij van worden. Er zit ook zoveel in: spanning, emotie en vooral heel veel humor”, vertelt hij.

Zijn collega-jurylid Joël Broekeart snapt wel waarom: het heeft alles te maken met de deelnemers. “Ik vind dat ze de kandidaten heel goed bij elkaar hebben gezocht, het is divers en er zit zowel humor als spanning in plus onverwachte wendingen en toffe opdrachten. Ik denk dat je mensen die je misschien al kent van televisie op een heel andere manier gaat zien.”

Celebrity Masterchef gaat op 30 september van start met een dubbele aflevering op Viaplay. Daarna volgt elke vrijdag een nieuwe aflevering.

Meer over