Column Peter van der Vorst

Column: Vrijheid

28 november 2018 15:20 | amusement | Door Irma Tomas

© Nick van Ormondt
Peter van der Vorst maakt zich zorgen om Boulevard-collega John van den Heuvel.

'John van den Heuvel mag niet meer in de RTL Boulevard studio komen. Die mededeling kwam ook voor ons, zijn directe collega’s, als een volslagen verrassing. Natuurlijk zagen we hoe hij afgelopen jaar steeds strenger beveiligd werd. Voordat John in de studio arriveert, komen er altijd een paar streng kijkende mannen binnen die zorgvuldig de boel uitkammen, alle vluchtwegen checken en zelfs bepalen op welke plek hij wel of niet mag staan of zitten. Als het sein veilig is komt de misdaadverslaggever gemoedelijk en relaxed als altijd binnen met een gevolg van nog een paar beveiligers en doet vervolgens zijn werk.

In het begin voelde die situatie voor iedereen wat ongemakkelijk, maar inmiddels hoort het bij de dagelijkse routine van RTL Boulevard en kunnen we er tijdens het diner soms ook grappen met John over maken, hoe ernstig de situatie ook is. Tot voor kort dus, want voorlopig staat hij niet meer achter de desk. Burgemeester Femke Halsema heeft RTL laten weten dat ze de veiligheid van de studio aan het Leidseplein niet meer kan garanderen. In ieder geval niet wanneer John in de studio is. Dat was schrikken. Voor hemzelf natuurlijk, maar ook voor alle andere medewerkers van het programma, want zo’n mededeling roept veel vragen op.

Kunnen we ons werk nog wel op een veilige manier doen? Hoe lang gaat dit duren? En belangrijker: is het verstandig om te buigen voor criminelen en een journalist nóg meer in zijn vrijheid te beperken. Antwoorden zijn lastig te geven, omdat we de achtergrond van de bedreigingen niet kennen. Zelfs John tast daarover in het duister. Wij, zijn collega’s, blijven in ieder geval pal voor én achter hem staan. Samen met zijn bodyguards.'

Meer over