Spoilers!

De Slimste Mens finale zomer 2020: Fish & chips finale en de panda pineut

28 Augustus 2020 21:52 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
Het slotstuk van de finaleweek van De slimste mens is aangebroken en we doen verslag van de grande finale. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

Nadat Jörgen Raymann zichzelf in de historisch goed bekeken halve finale bijna eigenhandig uit het spel werkte, stroomden Astrid Kersseboom en Francis van Broekhuizen door naar de finale waar Jeroen Grueter op hen wachtte. De sportverslaggever had 4 van zijn 7 afleveringen gewonnen en leek klaar een nieuwe overwinning op zijn naam te schrijven, al was het maar omdat hij dreigde bij verlies de hele boel af te breken.

Dat kon Philip Freriks alleen maar waarderen, dan konden ze eindelijk het decor vernieuwen. Francis gaf aan erg verward te zijn door het feit dat ze in de finale stond. Ze verwachtte als derde te eindigen als zangeres tegen twee journalisten. Astrid dacht op haar beurt dat haar eventuele winst niet het NOS Journaal zou halen.

Malloten

Voor de laatste maal kreeg Maarten van Rossem een kijkersvraag voor de kiezen. Hij mocht een eerdere uitspraak verdedigen dat alle historici malloten zouden zijn. Maarten kon dat beamen, al was het maar omdat alle mensen onder bepaalde omstandigheden zich als malloten kunnen gedragen. Niets menselijks is hem vreemd.

3 – 6 – 9

Als nieuwkomer mocht Jeroen uiteraard beginnen, maar hij maakte al direct een valse start door niet te weten wie de Romeinse godin van de overwinning is. Toen Astrid en Francis ook niet wisten dat het om Victoria ging, kreeg Jeroen de beurt weer. Maar uiteindelijk was het Francis die de eerste 10 seconden pakte met een vraag over Chopin. Vervolgens pakte ze nog eens 10 seconden dankzij Oh oh Den Haag dat ze uiteraard nog even voorzong. Dankzij de uitvinder van de jacuzzi claimde ze er nog eens 10. Jeroen scoorde zijn eerste 10 seconden door te weten dat de koala menselijke vingerafdrukken heeft. De laatste tien bleven ongeclaimd.

Henk – Stella – Peter R.

Astrid kreeg als eerste de beurt en koos voor schrijfster Stella Bergsma die de nieuwslezeres via een anekdote over dick pics leidde naar een vraag over EU-voorzitter Ursula von der Leyen. Astrid wist twee antwoorden, haar tegenstanders pasten. Jeroen koos voor Peter R. de Vries die met een vraag over Giethoorn op de proppen kwam. De verslaggever wist twee antwoorden, Francis pakte een derde. De laatste vraag van het seizoen kwam van Henk Krol die over Archimedes begon. Dankzij het nodige raadwerk kwam Francis op twee goede antwoorden, Astrid vulde een antwoord aan.

Puzzel

In de puzzelronde kreeg Jeroen als eerste de beurt. Hij lepelde relatief moeiteloos zijn drie antwoorden op. Astrid had daar iets meer moeite mee, maar wist eveneens drie correcte antwoorden te produceren. Francis vond de puzzel ook geen uitdaging en pakte net als de rest 60 seconden waardoor aan de verhoudingen niets veranderde.

Galerij

Astrid Kersseboom kreeg een galerij vol Franse grootheden te zien, maar moest alleen Jacques Cousteau verschuldigd blijven. Francis vulde de diepzeeduiker aan. Jeroen moest terreurorganisaties herkennen en vulde zijn lijstje op één na in. Astrid en Francis pasten. Francis moest monden uit beroemde schilderijen herkennen en bracht het er aardig van af met 5 van de 8. doeken Astrid paste en Jeroen wist alleen nog Guernica uit zijn kennis op te diepen.

Collectief geheugen

Met nog 1 ronde te gaan tot de finale kon het spel alle kanten op. Astrid beet het spits af met een fragment van wijlen Aart Staartjes. Ze pakte 100 seconden, haar concurrentie paste. Jeroens fragment ging over de gevangenname van Saddam Hussein. Hij wist slechts 30 seconden te sprokkelen. Francis deed een dappere poging maar moest passen, Astrid pakte nog eens dertig seconden door te weten dat Saddam ter dood veroordeeld was.

Francis kreeg als laatste haar fragment over de parende panda’s in Ouwehands Dierenpark, maar daar ging het mis. Ze wist alleen dat de dieren uit China kwamen en verloor kostbare seconden. Jeroen vulde wat antwoorden aan, maar de strijd was gestreden voor Francis: ze viel af en nam het applaus gelauwerd in ontvangst.

Finale

De finale ging tussen NOS Journaal en Studio Sport en werd staand gespeeld. Jeroen had 293 punten en mocht beginnen met het slopen van Astrids score van 325. Hij deed dat door meteen drie goede antwoorden over ooievaars te geven waardoor hij Astrid onder zijn eigen score bracht. Astrid mocht losgaan over Connie Palmen, maar kwam niet verder dan dat ze schrijfster was. Jeroen wist twee goede antwoorden, waardoor Astrid de mindere bleef.

Ze wist daarop drie goede antwoorden over Tsjetsjenië, maar Jeroen duwde met de resterende twee haar verder naar beneden. Een vraag over de film Bonnie & Clyde leverde drie antwoorden op waardoor Jeroen met 115 punten ineens rond de gevarenzone bungelde. Jeroen ging los over helium waarna beide spelers diep in de gevarenzone zaten.

Jeroen moest feiten opdreunen over De Medici, en wist drie antwoorden, waarop Astrid met nog 34 seconden paste tegenover zijn 42 punten. Astrid kreeg de beurt en praatte honderduit over fish ’n chips. Het weetje dat de Britse snack in een krant werd gegeven leverde haar de eindoverwinning op.

Marieke van de Zilver stond al klaar met de prijs. Ze was heel blij dat ze de bokaal aan een andere vrouw mocht overhandigen, dat was nog nooit gebeurd. Astrid was op haar beurt happy dat er inmiddels voor de derde keer een vrouw gewonnen had én dat de NOS gewonnen. Verder liet ze nog weten ‘t onwaarschijnlijk leuk te hebben gevonden om mee te doen.

Meer over