Spoilers!

De Slimste Mens finaleweek verslag V: Koriander klagers en de timing triomf

31 januari 2020 21:56 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 2
De finaleweek van De slimste mens is aangebroken en we doen verslag van de grande finale. Pas op: dit stuk bevat naast feitjes en weetjes ook de nodige spoilers.

Na de uitschakeling van Gideon Samson in de halve finale, was het tijd voor Marieke van de Zilver om haar plek te claimen in de slotstrijd. Na zeven afleveringen waarin ze zes keer de slimste was, waren de verwachtingen voor de politiek journaliste hooggespannen. Ze gaf toe dat ze inderdaad stierf van de zenuwen, maar hoopte dat ’t haar tegelijkertijd ook scherp zou maken. Ze vond het namelijk wel weer eens tijd dat na Angela de Jong een vrouw zou winnen. Khalid gaf toe dat hij er veel zin in had en Marc had voor de gelegenheid een keurig pak en stropdas om gedaan. Hij merkte op dat dat hij eventueel de eerste winnaar zou zijn met een handicap die ook een grote neus heeft en Joods is. De Hond waagde er zelfs nog een voorspelling aan in de geest van zijn vader: iedereen maakte 1/3e kans.

Back to black

Maartens laatste kijkersvraag van het seizoen handelde om Maartens immer zwarte outfit. Hij bekende dat hier geen actief besluit of diepe redenatie achter zat. Het is zo gelopen, waarschijnlijk omdat zijn vrouw dat ooit bepaald heeft. Hij opperde zelfs nog dat eigeel ‘m misschien ook wel zou staan.

3 – 6 – 9

Marieke mocht het bal openen en scoorde direct met de lijfspreuk van Fred Flintstone. Marc pakte de eerste 10 seconden met koeienwinden. Niemand wist het antwoord voor de volgende tien seconden, maar Khalid claimde dankzij koriander z’n eerste tien seconden. Marieke bekende dat ze misselijk werd van het kruid en Maarten kon vertellen dat deze smaak genetisch bepaald is. Een correct levensjaar van Mozart leverde Marc wederom tien seconden op en Marieke wist de laatste tien seconden in de ronde binnen te slepen.

Piet, Bram en Jan Jaap

In de ronde open deur koos Marieke voor dj Bram Krikke die diepzinnigheden over Friedrich Nietzsche wilde horen. Ze gaf drie goede antwoorden over de filosoof, haar tegenstanders pasten. Khalid koos weerman Piet Paulusma die een vraag voorlas over rontgenstraling, de advocaat moest alle antwoorden verschuldigd blijven. Marc gaf één goed antwoord en Marieke besloot te passen. Jan Jaap van der Wal wilde tenslotte van Marc weten wat hij kon reproduceren over de paardenbloem. Dat bleek één antwoord te zijn voordat hij de beurt doorgaf aan Khalid die al snel paste. Marieke maakte de beurt af met een extra goed antwoord.

Puzzel

Khalid liep behoorlijk achter en kreeg als eerste z’n puzzel te zien. Maar hij verloor veel tijd voordat hij twee van de drie antwoorden had gevonden. Mark en Marieke pasten beiden om tijd te sparen. Marc wist zijn drie antwoorden relatief pijnloos te vinden waarna Marieke een stortvloed aan antwoorden uitstortte in haar pogingen iets juists te noemen. Uiteindelijk had ze 1 goed antwoord, Khalid moest zijn zoektocht afbreken en Marc pikte nog snel een goed antwoord mee.

Galerij

Khalid ging van start en mocht inheemse volkeren thuisbrengen, dat lukte hem bij vijf van de acht stammen. Marieke herkende de Inca’s, Mark paste direct. Marieke wist daarna vijf historische Nederlandse figuren te herkennen, waarna Khalid paste en Marc er nog eens twee noemde. In zijn eigen beurt moest Marc afgedekte toetsenbordtoetsen identificeren en dat ging niet super: hij had er slechts twee. Khalid probeerde nog wat te raden, maar kwam op niks uit en ook Marieke moest passen.

Collectief geheugen

Om nog kans te maken op de finale moest Khalid alle zeilen bijzetten. Hij pakte zijn kans met een fragment over Malcolm X dat hem 100 seconden opleverde, waarna zowel Marc en Marieke pasten om geen tijd te verliezen. Parlementair journaliste Marieke kreeg een fragment van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi, ze lepelde moeiteloos 100 punten bij elkaar en Khalid pakte de laatste 50. Marc moest flink scoren met zijn fragment rond Frank Masmeijer in zijn showmasterdagen. Marc wist er zestig punten uit te halen, maar zag zijn finalekansen verdampen toen Khalid met één goed antwoord veertig seconden pakte en boven hem uitkwam. Na negen keer was het spel uit voor Marc die zijn verlies ruiterlijk nam.

Finale

Khalid en Marieke zaten daarna klaar in de grande finale. Kasem had al flink wat ervaring met finales, Van de Zilver had pas één keer op de stoel gezeten. Met 285 seconden voor Marieke en 272 voor Khalid was de eerste vraag voor de advocaat. Hij mocht los gaan over de muur van Hadrianus, maar kwam niet verder dan 1 antwoord. Marieke wist er niets van, maar kreeg wel de beurt met 1 puntje verschil. Ze kon maar één ding noemen over rode bieten, Khalid bracht niets in maar kreeg wel de beurt. Hij kon daarop drie goede antwoorden geven over neuro-psycholoog Erik Scherder. Marieke had door die slag de beurt weer, ze wist met vijf goede antwoorden over heksen fiks terug te slaan. Khalid mocht losgaan over de film The Deer hunter en deed dat met drie goede antwoorden.

Marieke liet haar tijd onder die van Khalid zakken en kreeg met 112 seconden de beurt. Haar vraag ging over kitesurfen, ze wist drie goede antwoorden en bracht Khalid terug naar 51 seconden. Hij zou aan vijf goede antwoorden genoeg hebben om haar uit te schakelen, Marieke aan drie. Met vier goede antwoorden over Frank Dane sloeg Khalid knap terug. Hij bracht Marieke naar 20 seconden en paste daarop een oude strategie toe door zichzelf te laten zakken tot maar 2 seconden. Kasem hoopte dat dit genoeg is voor 1 goed antwoord en de eindoverwinning. Helaas was het te kort om iets over stripheld Wikki de Viking te roepen, waardoor hij triomfantelijk verloor door zijn eigen slimheid.

Marieke straalde terwijl ze de prijs uit handen kreeg van de vorige winnaar Rob Hadders die toegaf blij te zijn haar vorig seizoen niet te zijn tegengekomen. In haar door de spanning van de finale halfvergeten dankwoord merkte Marieke op dat ze nu op haar werk kon zeggen dat ze even slim was als oud-winnaar Klaas Dijkhof.

Meer over