Na loodzware eindproef

Dit is de winnaar van Expeditie Robinson 2022

19 december 2022 22:42 | amusement | Door Jef Willemsen

Expeditie Robinson zit erop. Na 35 dagen vol ontberingen onder de Maleisische zon konden Nicolette Kluijver en Rick Brandsteder een onverwachte finalist tot welverdiende winnaar uitroepen.

Een sportieve dertiger, een fitte veertiger en een ex-militair die de vijftig gepasseerd is: Expeditie Robinson kende dit jaar drie uiteenlopende finalisten. 

Underdog

Zwemmer Ferry Weertman (30), tv-kok London Loy (44) en weerman Dennis Wilt (53) hebben elk hun eigen competenties waarmee ze het tot de slotfase van de survivalstrijd wisten te brengen. Toch meende Wilt dat hij gezien zijn leeftijd misschien wel de underdog van het stel was. Maar dat betekende niet dat hij het opgaf: alles hing immers af van de invulling van de gevreesde eindproef.

Fases

Als de proef vooral fysieke elementen zou bevatten dan was Weertman duidelijk in het voordeel. Maar de beproeving bleek uit fases te bestaan: naast kracht was ook behendigheid, geduld en techniek van belang. De finalisten begonnen hoog boven het water op een paal. Een touwpuzzel oplossen zonder je ogen te gebruiken, je balans bewaren terwijl je over drijvende pontons moet springen om vier zakjes puzzelstukken te verzamelen. Met al die stukjes een lastige puzzel leggen die de weg vrij maakt naar een loodzware kist die je met hulp van palen over mul zand moet duwen.

Vuurstick

Bij het einddoel moet op de kist geklommen worden om een sleutel te kunnen pakken die een kistje openmaakt met daarin vier bamboepalen en drie ballen zitten. De palen maken één lange stok waarmee de balletjes in de hoogte op een rails getild moeten worden. Het gewicht van de balletjes is genoeg om een zakje naar beneden te krijgen met daarin een vuurstick die alles bepalen is voor de slotfase: maak zo snel mogelijk vuur en gooi vervolgens lichtontvlambare jute ballen richting een wok met hooi. Wie als eerste de wok ontbrandt wint. 

Ferry was als eerste bij het eindspel
Ferry was als eerste bij het eindspel

And the winner is

London Loy en Dennis Wilt keken met lede ogen toe hoe Ferry Weertman als een speer alle onderdelen afwerkte en moeiteloos met ruime voorsprong als eerste de vuurstick in handen kreeg om op de wok te mikken. Maar Ferry had geen geluk met zijn worptechniek en ook zijn ballen bleken niet genoeg verhit om het vuur aan te krijgen. Uiteindelijk kwam ook Dennis erbij en London wist een indrukwekkende inhaalslag te maken door in rap tempo een fiks vuurtje te stoken zodat ook hij kon gooien.

London Loy bleef mikken
London Loy bleef mikken

Lange tijd bleef het spannend tot Dennis doorkreeg hoe hij het beste kon mikken. Hij slingerde een stevig smeulende bal over het water richting de wok en de oplaaiende vlammenzee beklonk zijn overwinning. Uitzinnig en absoluut uitgeput nam hij de trofee en de winst in ontvangst. 

Dennis maakte als eerste vuur en wint dit seizoen
Dennis maakte als eerste vuur en wint dit seizoen

Meer over