Dit is de winnaar van Project Rembrandt

14 maart 2022 12:00 | amusement | Door Esther Hut

© NTR

Ruim 1,4 miljoen kijkers zaten gisteravond voor de buis voor de finale van Project Rembrandt. Studente Siobhán, illustrator Egon, werkzoekende Abdallah en student Freek streden om de titel.

De vier kandidaten begonnen met misschien wel de zwaarste technische opdracht ooit. De schilders werden 24 uur lang opgesloten in een zwaarbeveiligde kunstdepot om daar een meesterwerk te kopiëren op een enorm doek. De opdracht: een groot landschap met veel details.   

Pieter Roelofs en Raquel van Haver

De opdrachten werden weer beoordeeld door de vakjury, bestaande uit Pieter Roelofs (hoofd schilderkunst van het Rijksmuseum) en Raquel van Haver (kunstenares en docente).

Eigen meesterwerk

Na de technische opdracht, die gewonnen werd door Egon, was het tijd voor de grande finale. Twee maanden hadden de kandidaten om hun eigen meesterwerk te maken en te laten zien wat ze de afgelopen tijd allemaal geleerd hadden. Hun eigen werk presenteerden ze in de eregalerij in het Rijksmuseum.

De vier kunstwerken maakten veel indruk op de jury en was het volgens Raquel vrijwel onmogelijk om een keuze te maken uit de finalisten. “Het niveau was heel hoog.”

De winnaar

Siobhán was volgens de vakjury de beste portretschilder, maar uiteindelijk werd Egon uiteindelijk uitgeroepen tot de absolute winnaar van het derde seizoen. “Jij hebt je van illustrator en tekenaar weten te ontwikkelen tot allround schilder,” prees Pieter hem.

Egon zijn meesterwerk is vanaf vandaag te zien in het Rijksmuseum.

Meer over