Grote televisieprijs

EO-serie De Joodse Raad wint Zilveren Nipkowschijf

13 juni 2024 18:00 | amusement | Door Tessa Kok

© Mark de Blok / EO

De populaire historische dramaserie De Joodse Raad heeft zojuist de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Deze prestigieuze televisieprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van Nederlandse mediajournalisten en tv-recensenten. Het is de eerste keer dat omroep EO deze prijs wint.

Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf is zojuist uitgereikt in het Ketelhuis in Amsterdam. De Joodse Raad versloeg twee andere genomineerden: Bodem (BNNVara) en De Afhaalchinees (Omroep Zwart). Arnoud Bruinier, EO-eindredacteur drama, is heel blij met de prijs. ''Wow! Als EO zijn we enorm vereerd met de toekenning van de prestigieuze Nipkowschijf aan De Joodse Raad. Er is intensief aan de serie gewerkt met veel liefde en toewijding'', vertelt hij.

''De serie vertelt wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte pakt en de grenzen van het toelaatbare verschuiven. Een verhaal wat urgent blijft. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat mediajournalisten en tv-recensenten via deze prijs hun waardering hebben onderstreept.”

Jury is lovend

Uit het juryrapport blijkt dat de jury zeer positief is over de dramaserie. De jury prijst in het juryrapport de regisseur, het subtiele script dat de kijkers stapsgewijs meeneemt in de keuzes van Raadsvoorzitter David Cohen (Pierre Bokma) en het geweldige acteerwerk van onder meer Pierre Bokma en Claire Bender.

Over de winnaar zegt de jury het volgende: ''Soms komt er een dramaserie langs die een historisch onderwerp kan maken of breken. De Joodse raad is er zo één. De serie laat zien dat in de Tweede Wereldoorlog zowel gehoorzaamheid als verzet tot duivelse dilemma’s leidde.”

Kijkcijferhit

De Joodse raad draait om het contactorgaan van de Joodse gemeenschap waarmee de nazi’s in de oorlog samenwerkten. De serie werd vanaf maart uitgezonden op de buis en bestond uit slechts vijf afleveringen. Wekelijks trokken de afleveringen meer dan een miljoen kijkers, waardoor het een ware kijkcijferhit werd. 

Meer over