Evelien de Bruijn over de Nijmeegse Vierdaagse 2017

17 juli 2017 15:11 | amusement | Door Televizier

© Nick van Ormondt

De derde week van juli staat steevast in het teken van de Nijmeegse Vierdaagse. SBS-presentatrice en ervaringsdeskundige Evelien de Bruijn verslaat ook dit jaar weer het wandelevenement.

Tekst: Jef Willemsen

1. Wat maakt de ­Nijmeegse Vierdaagse zo magisch?

“Het is een evenement dat iedereen samenbrengt, of je nou meedoet of niet. Dat merk je overdag langs de route aan het publiek, in alle dorpen is het feest. Maar er is ook sfeer om zes uur ’s morgens als de lopers klaarstaan op de Wedren en ze vrolijk begroet worden door feestvierders die op weg naar huis zijn. Het voelt een beetje als vier dagen lang Koningsdag. Dat maakt het ook zo leuk om te mogen verslaan, de Vierdaagse is echt mijn jaarlijkse buitenspeelmoment, haha.”

2. Hoe bepalen jullie wie gevolgd wordt tijdens de Vierdaagseweek?

“Dat gaat eigenlijk vanzelf. Veel mensen lopen de Vierdaagse voor een goed doel, daar zitten vaak mooie verhalen achter. Maar soms komen we ook opvallende deelnemers tegen, bijvoorbeeld bij het ophalen van de startbewijzen. Je hoopt natuurlijk dat ze niet meteen uitvallen, het is juist leuk als je een week lang een band met iemand kunt opbouwen.”

3. Zijn wandelaars onderweg niet te druk voor een praatje?

“Dat valt wel mee, het vereist vooral veel kunst- en vliegwerk om overal op tijd te komen. Het verkeer rond Nijmegen is een chaos en je kunt niet van de lopers verlangen dat ze op je wachten. Verder merk je meestal meteen of iemand het moeilijk heeft. Dan ga ik geen lastige ­vragen stellen, maar vraag ik iets als ‘wat kan ik doen om je te helpen?’ De afleiding van zo’n gesprek kan mensen al door die lastige momenten helpen.”

4. Je hebt de Vierdaagse zelf gelopen, hoe was dat?

“Ik heb in 2011 samen met een goede vriendin de 40 kilometer gelopen. Dat was een geweldige ervaring, maar de laatste dag was afzien, tegen alle verwachting in. We dachten er te zijn toen we  tijdens de intocht het bordje Via Gladiola zagen. Maar die weg bleek al kilometers voor de eindstreep te beginnen. Dat maakte het laatste stuk loodzwaar, terwijl de eerste drie dagen bijna probleemloos ­verliepen. Toch was het zeker voor herhaling vatbaar, het ­kriebelt ieder jaar weer. Al was het maar omdat de Vierdaagse het ideale moment is om uit­gebreid bij te praten.”

5. Heb je als ervaringsdeskundige een gouden tip voor de lopers?

“Zorg dat je zo lang mogelijk blaarvrij blijft. Ik had mijn ­voeten uit voorzorg helemaal afgetapet. Toen ik de eerste dag zonder blaren doorkwam, heb ik dat verband uit een soort bijgeloof de hele Vierdaagse laten zitten. Niet al te fris, maar het werkte wel, haha.”

De Vierdaagse 2017 maandag - ­vrijdag 23.30 uur • SBS 6

Meer over