Expeditie Robinson 2016 - #05: Kamp Noord wil JayJay kwijt

6 oktober 2016 23:10 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Donkere wolken pakken zich samen boven de Expeditie Robinson-eilanden. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Wordt al het commentaar van JayJay zijn teamgenoten teveel? En hoe lang houdt Elle het nog uit op Afvallerseiland?

“We lusten je rauw!” roept Elle als Lex arriveert bij Afvallerseiland. De komst van deze nieuwe afvaller betekent een gênante confrontatie: doordat hij Elle had ‘verraden’, moest zij in aflevering 3 het veld ruimen op de eilandraad. Maar nu is ook Lex slachtoffer geworden van een complot en zitten ze in hetzelfde schuitje. “Sorry voor die stem”, zegt Lex, nog voordat hij goed en wel uit de boot is gestapt. Hij houdt vol dat hij geen definitief bondje met Elle had gesloten.

Strakke huishouding

“Ik vond het heel moeilijk om tegen jou volmondig ja te zeggen terwijl ik anders zou stemmen,” aldus Lex, “dus liet ik mijn keuze in het midden.” Op Elle kwam dit héél anders over, maar goed, ze legt het toch maar bij met Lex. Met een stevige knuffel zelfs! En met een rondleiding over het eiland. Als Lex de ananas, kokosnoten én bananen ziet, weet hij zeker: “Dit is een strakke huishouding!” Ook Bertie is nog steeds helemaal tevreden: “Een leuk kampje zo met z’n drieën, dus dat gaat helemaal super.”

Highfives

Lex lijkt in het team dat hem wegstemde, kamp Zuid, niet veel te missen. Dave en Thomas gaan op jacht naar voedsel en vinden zó veel kokosnoten dat ze niet kunnen stoppen met elkaar highfives geven. Dio improviseert een matige rap over het leven op het eiland, die Anna ‘het hoogtepunt van de afgelopen drie dagen’ noemt. Nou, dan weet je wel hoe de rest van die dagen was.

Superman

In kamp Noord is er een stuk meer reuring. Beste matties Alex en JayJay hebben het helemaal gehad met de rest van hun team. “Het is echt drama”, vindt JayJay. “Alleen maar vrouwen. En Koos, maar dat is – met alle respect – ook een beetje een vrouw.” De oud-rugbyer vindt al dat gekwek maar niets. “En als ze vuur maken denken ze meteen dat ze Superman zijn.” Alex sluit zich daarbij aan: “Ik had het na een half uur al gezien.”

Expres verliezen?

De ontevredenheid is geheel wederzijds: al die vrouwen (en Koos) zijn JayJay juist zat. “Hij verpest gewoon de groep en hij belazert alles”, zegt Miss Nederland Jessie Jazz fel tegen Anna en Gaby. En ook Koos en Suzanne zijn aan het smoezen over een plan om JayJay naar huis te krijgen. Ze bespreken zelfs de mogelijkheid om expres de komende proef te verliezen zodat ze naar de eilandraad mogen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Tangram

Even lijkt het erop dat kamp Noord – om JayJay te lozen – serieus kamp Zuid gaat laten winnen. Maar eenmaal bij de proef aangekomen, horen de deelnemers dat ze deze keer niet alleen om immuniteit, maar ook om eten strijden. En daar hebben Jessie Jazz en haar bondgenoten flink behoefte aan. Toch maar ons best doen, denken ze. De opdracht: fröbel met zes onderdelen een kubus in elkaar, die dan weer een puzzelstuk vormt in een soort tangramspel. Wie het tangramspel als eerste af heeft, wint de proef.

Jetski

Eerst moeten de teams die zes kubusonderdelen ophalen op een stellage aan de overkant van het water. Steeds gaat één kandidaat naar die stellage, met een bodyboard dat als een soort jetski wordt voortgetrokken door de teamgenoten. Voor kamp Zuid gaat Bartho als eerste en voor kamp Noord Jalou. Nou is het op zich geen verrassing dat een kitesurfster ietsjes beter haar evenwicht kan bewaren op een board, maar Bartho maakt het wel heel bont: op de terugweg kiepert hij om en vallen zijn kubusonderdelen in het water.

Afkijken

Kamp Zuid begint dus met een flinke achterstand. Langzaam maar zeker komt het team terug in de race. Noord en Zuid kunnen ongeveer tegelijk beginnen de kubus in elkaar te zetten. Als Noord daar sneller mee klaar is, past Dave meteen zijn tactiek aan: “Afkijken! Dat kon ik wél altijd op school.” En ja hoor, ook kamp Zuid heeft de kubus compleet. Maar bij kamp Noord is Alex helemaal op stoom en zet hij als een malle – nog net niet Jalou in het water duwend – het tangramvierkantje in elkaar.

Zoen afvegen

Opnieuw heeft kamp Noord dus immuniteit. JayJay is laaiend enthousiast: “Heel tof dat we na de krachtproeven ook een puzzelproef winnen. Het klinkt alsof we alles aan kunnen.” De ex-rugbyer geeft Jalou na de winst een zoen op haar wang, maar zij veegt die snel af aan haar schouder. Pijnlijk! En dan blijkt het ‘eten’ dat ze winnen ook nog eens slechts een cryptische aanwijzing te zijn naar een verborgen schat op het eiland. “Onder de witte wortels van deze struik”, luidt die hint. Welke struik het is, blijft een raadsel. Koos is teleurgesteld: “Ik dacht: we krijgen een spannende cryptische aanwijzing zoals vroeger bij Bassie en Adriaan, krijgen we dít.”

Donkere wolken

“Ik snap níet dat we gewonnen hebben”, klaagt Alex bij JayJay. De rapper vindt het eigenlijk jammer dat kamp Zuid naar de eilandraad moet. “Ik trek het niet dat mensen als Bartho en Anna er nu uitvliegen. Met hén zou je een goede tijd tegemoet gaan in de samensmelting. Terwijl wij een team hebben met een Miss Nederland die overal wat op te zeggen heeft. En Chloé die de hele dag niks doet.” Zo, de toon is gezet, Kraantje. Vlak daarna volgt een zeer ongemakkelijke ruzie tussen Suzanne en JayJay (“Al dat commentaar, man, please!” “Nou, ik vind dat jij heel kribbig reageert: kat, kat, kat!”). En dus komen de donkere wolken boven het eiland op een symbolisch moment.

Ambitie

De enorme stortbuien zijn er natuurlijk ook op Afvallerseiland. Vooral Elle heeft het er moeilijk mee. “Ik denk alleen maar: wat doe ik eigenlijk hier?” klaagt de scenarioschrijfster. “Ik vind het lastig dat ik de regie over m’n leven totaal kwijt ben. Maar ik ben een soort gevangene van m’n eigen niet-opgeven-ambitie.” Bij Bertie lucht ze haar hart. “Misschien ga ik wel gewoon naar huis.” Maar vooralsnog blijft Elle Bertie en Lex gezelschap houden.

Topper

Kamp Zuid maakt zich op voor wéér een eilandraad. En zeker na de proef lijkt iedereen het er wel over eens dat Bartho het volgende slachtoffer wordt. “Hoe lullig ik het ook vind,” aldus Dave, “want het is een topper van een gozer.” Gaby twijfelt nog even, maar Dio haalt haar over om toch maar op haar oud-GTST-collega te stemmen. Bartho ziet hun onderonsje en heeft wel door wat er gaat gebeuren: “Het is mijn laatste dag en dat vind ik goed kut.” Hij vindt dat hij beter is in survivallen dan anderen in zijn kamp. “En ik heb het gevoel dat ik met mijn baard de enige ben die echt op Robinson lijkt.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding


Hartjes voor Bartho

Baard of niet, het is duidelijk: zijn vierde eilandraad wordt Bartho fataal. En ondanks de unanieme keuze blijkt de groep het zwaar te vinden: er staan hartjes en verdrietige smiley’s op hun stembriefjes. Anna is zelfs bijna in tranen als presentatoren Dennis en Nicolette de uitslag bekend maken: “Hij is zo’n bikkel.” Met dikke knuffels neemt kamp Zuid afscheid van de senior van de groep.

Geheim aanbod

Maar de kijker hoeft nog geen afscheid te nemen van Bartho. Want net als Bertie, Elle en Lex krijgt hij na afloop van de eilandraad een geheim aanbod van Dennis Weening. “Wat nou als ik jou zeg dat het nog niet afgelopen hoeft te zijn?” Bartho’s ogen lichten op: “Dan ben ik heel nieuwsgierig wat je me te bieden hebt.” 'Jef' mag zijn expeditie voortzetten op Afvallerseiland. Zonder twijfel antwoordt hij: “Doe ik! Ja, dat doe ik! Top!” Als Bartho in Expeditie Robinson net zo'n volhouder is als hij in GTST was, dan moet het goedkomen.

Afbeelding

 

Lees ook:
Onze recap van aflevering 4 

Meer over