Expeditie Robinson 2016 - #06: JayJay slachtoffer van mega-complot

13 oktober 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Het onvoorstelbare gebeurde deze week in Expeditie Robinson: kamp Noord en kamp Zuid spanden met elkaar samen om JayJay Boske uit het spel te knikkeren.

“Het voelt als thuiskomen”, glundert Bartho na zijn aankomst op Afvallerseiland. Vorige week zagen we hoe de GTST-veteraan het veld moest ruimen op de eilandraad, maar met groot enthousiasme ging hij in op het geheime aanbod van Dennis Weening om zijn expeditie voort te zetten. En dus volgt nu een weerzien met zijn ‘drie maatjes’ Bertie, Lex en Elle. Vooral met die laatste had hij een goede klik.

Niet tot het gaatje

Maar nog geen vijf minuten later kondigt Elle aan dat ze het voor gezien houdt. “Dat besluit hoef je nu toch nog niet te nemen?” probeert Bartho nog. “Ik heb het al genomen”, snikt Elle, die er helemaal doorheen zit op het eiland waar alles nat is. “Misschien ga ik niet tot het gaatje, maar dat is dan maar zo.” De scenarioschrijfster met honderd vlooienbeten op één voet vindt het jammer dat ze Bertie moet gaan missen, want de twee zijn ‘goede vriendinnen geworden’. Maar als Elle wegvaart, is de boerin hard in haar oordeel: “Ik had een goede band met haar opgebouwd. Maar ja, dat is nu klaar.”

Hotdogs van chef Dave

Intussen is kamp Noord met de aanwijzing van vorige week (‘Onder de witte wortels van deze struik’) op zoek naar het extra voedsel dat verstopt ligt op hun eiland. Met alleen deze hint blijkt het knap lastig om deze schat te vinden. De teamgenoten trekken bijna een hele boom eruit, maar het eten is nergens te bekennen. Dan doet kamp Zuid het toch een stuk beter: ‘chef Dave’ zorgt voor heuse hotdogs. Zonder worstjes, maar mét bananen.

Evenwicht

Aangesterkt door de bananenbroodjes vertrekt kamp Zuid naar de proef van deze week. Gaat het blauwe team nu eindelijk eens immuniteit winnen? Het spel is eenvoudig: het draait om evenwicht. Van beide kampen moet er steeds één speler op een grote draaiende balk plaatsnemen. Wie het langst blijft staan, verdient een punt voor zijn kamp. Het kamp dat als eerste tien punten heeft, wint immuniteit én een volgende hint naar het extra voedsel.

Flashback

Kamp Noord begint zoals gewoonlijk weer ijzersterk aan de proef. Binnen no time staat het 4-1 voor het team van Alex en JayJay. Maar dan – halverwege het spel – krijgen we plotseling een flashback te zien naar een geheime meeting tussen alle deelnemers, behalve Alex en JayJay. “We zijn het er allemaal over eens dat JayJay heel bepalend is voor de sfeer”, vat Dave de klachten netjes samen. Van Jalou tot Koos, van Suzanne tot Dio – iedereen wil de vrienden Alex en JayJay uit elkaar drijven. Maar hoe kan dat als kamp Noord steeds maar immuniteit blijft winnen? Anna: “Het klinkt heel vreemd, maar willen jullie een keer wat minder je best doen tijdens de proef?”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

‘Het komt wel goed’

Zo gezegd, zo gedaan. Na de 4-1 loopt het bij kamp Noord ‘opeens’ niet meer zo lekker. Koos, Jessie en zelfs kitesurfster Jalou vinden het helemaal niet zo erg als ze hun evenwicht verliezen. Zo nadert kamp Zuid tot 9-8. Dan komt Suzanne tegenover Gaby te staan. Gaby: “Ik zie haar kijken: het komt wel goed hoor, meisje, het komt wel goed.” En ja hoor, Suzanne valt en het staat gelijk: 9-9. Jessie Jazz maakt vervolgens het valfestijn af. Zuid wint immuniteit, Noord gaat voor het eerst naar de eilandraad. En dus lijken de dagen in het kamp geteld voor JayJay.

Niet mijn mensen

Maar dan onthult Alex opeens dat hij het wel genoeg vindt. Hij haalt geen voldoening meer uit de expeditie. “Het is niet mijn spel, het is niet mijn plek, het zijn niet mijn mensen.” De rapper zegt tegen zijn team dat hij het wel prima vindt als ze hém eruit stemmen op de eilandraad. Chloé staat versteld: “Dat was het laatste wat we verwachtten. En het kwam ons ook niet heel goed uit.”

Blikjes bruine bonen

In kamp Zuid is de stemming intussen opperbest. Toen ze aan hun tegenstanders vroegen om de proef expres te verliezen, beloofden ze wel de hint naar de verstopplek van het extra eten te delen. “Onder een stapel stenen” luidt die aanwijzing. Met beide kampen gezamenlijk gaan ze op zoek. In een mum van tijd heeft Anna het voedselpakket gevonden: blikjes bruine bonen, knakworsten en soep. Ze mikken alles bij elkaar en eten met z’n allen. Jessie: “Bizar! Als je dit thuis zo eten, zou je denken: gadverdamme! Maar hier is het gewoon superlekker.”

Slap in his face

Hoe graag Alex ook naar huis wil, de rest van kamp Noord wil héél graag JayJay van het eiland af. “De irritaties zijn te hoog opgelopen”, vertelt Suzanne aan de kijker. “Dus sorry Alex, je zal nog even moeten wachten.” Alex en JayJay zijn er intussen van overtuigd dat de groep gebruikmaakt van de carte blanche die Alex heeft gegeven. “Ik ben heel benieuwd naar de reactie van Jay”, lacht Jalou. “Hij ziet het niet aankomen, dus het is echt een slap in his face.”

Chapeau

Tijd voor de eilandraad. “Ik zit hier met vier prachtige vrouwen en Koos”, zegt JayJay op de eilandraad. “En Alex, maar die gaat weg.” De zelfbenoemde ‘testosteronbom’ voelt zich helemaal veilig en stemt zelf ook op zijn maatje Alex. Maar met vijf gewone en nog twee extra stemmen op JayJay is de keuze van de rest overduidelijk. “Chapeau”, reageert de ex-rugbyer sportief. “Dat is gewoon heel goed gespeeld.” Ook Alex reageert aanvankelijk zo. Dennis vraagt of hij alsnog vrijwillig uit de race stapt, maar dat staat de rapper niet aan. “Opgeven gaat me iets te ver.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Hypocriet

Maar tijdens het afscheid van JayJay komt Alex opeens tot een andere conclusie: “Nee, ik heb helemaal geen zin meer. Ik ga mezelf niet voor de gek houden.” De groep staat er ongemakkelijk bij. Alex gaat naast JayJay zitten en haalt flink uit naar zijn ‘hypocriete’ teamgenoten. “Voor wie moet ik de schijn nog ophouden?” Omdat Alex vrijwillig de expeditie verlaat, krijgt hij geen ticket naar Afvallerseiland.

Let’s go

JayJay krijgt wél een tweede kans. In zijn gesprekje na de eilandraad zegt hij tegen Dennis Weening: “Ik had graag nog even doorgegaan.” Daar haakt de presentator natuurlijk op in: “Dan komt dit voorstel je misschien goed uit.” Nog voordat Dennis het geheime aanbod kan toelichten, lacht JayJay: “Ik wíst het. Je hoeft het niet eens uit te leggen. Let’s go.” Dat wordt een pijnlijke ontmoeting volgende week op Afvallerseiland, waar Bartho, Bertie en Lex het juist zo gezellig hadden. Lex omschreef het zelfs als de perfecte afspiegeling van de samenleving: ‘een oude man, een lesbiënne en een jonge vent’. Daar kunnen ze vast geen testosteronbom bij gebruiken.

Afbeelding


Lees ook:
Onze recap van aflevering 5 

Meer over