Expeditie Robinson 2016 - #07: JayJay toont ‘echte ik’ op Afvallerseiland

20 oktober 2016 23:30 | amusement | Door Televizier

© Olivier Thijssen

Door misschien wel het grootste Expeditie Robinson-complot ooit moest 'haantje' JayJay Boske het veld ruimen in kamp Noord. Eenmaal op Afvallerseiland blijkt er ook een 'andere Jay' te zijn.

“Is het raar als ik zeg dat het goed is om jullie te zien?” roept JayJay naar Bartho, Bertie en Lex, bij aankomst op zijn nieuwe eiland. “Nou, dat is in ieder geval niet insgelijks”, sneert Lex. “Ratje.”

Als JayJay net goed en wel op het strand zit, wil Lex meteen iets duidelijk maken. “Dit is nét even een ander eiland. Er is hier geen gekonkel. En JayJay, ik heb nogal veel kutverhalen over jou gehoord. Dat je echt een pain in the ass was in het andere team. Ik hoop dat we hier een andere JayJay gaan zien.” Oké Lex! Bartho denkt dat JayJay niet door had hoe erg er al vanaf het begin op hem is ‘geschoten’. En inderdaad, de ex-rugbyer had niets in de gaten. “Nul.”

In de spiegel kijken

“Als Lex dan in geuren en kleuren vertelt wat mensen van je vinden, dan doet dat pijn”, vertelt JayJay aan de kijker. “Dat mensen je een lul vinden, dat is confronterend. Dan moet je jezelf in de spiegel aankijken.” Hoewel het op het eiland waarschijnlijk lang zoeken is naar een spiegel, past JayJay dus zijn tactiek aan. “We gaan nu door naar deel twee. En ik denk dat je daar een andere Jay gaat zien. De echte ik.”

Nuchtere Bertie

Bertie geeft JayJay een rondleiding over Afvallerseiland. Ze laat hem onder meer zien hoe ze aan al die cassave komt. “Ik denk dat ik nog veel van jou kan leren”, zegt de spierbundel tegen de boerin. “Je bent lekker nuchter. Zoals het is, is het.” JayJay vindt Bertie ‘echt een held’. De rust van Afvallerseiland lijkt inderdaad een ander mens van hem te maken.

Rapper met heimwee

Intussen baalt zijn oude team, kamp Noord, dat naast JayJay ook Alex vertrokken is. De rapper verliet na de eilandraad vrijwillig het spel – tot verrassing van de rest. “Stoere rapper gaat naar huis vanwege heimwee”, lacht Koos. Hij ziet het Shownieuws-item al voor zich. Maar hoe graag het team JayJay en Alex ook eruit wilde werken – allebei tegelijk was wel wat veel van het goede. “We hebben zo minder kracht in de proeven”, legt Jalou uit. “Dat moet nu komen van mij en Koos.”

Duploblokken

En inderdaad, dat wordt meteen duidelijk in de proef van deze week. De teams, die na de dubbele exit van vorige week weer allebei uit vijf leden bestaan, moeten eerst met mega-duploblokken een boot in elkaar puzzelen. Bij kamp Noord neemt Jalou de leiding. Jessie ‘ik kan niet puzzelen’ Jazz draalt er maar een beetje omheen. “Gelukkig hadden Koos en ik het heel snel door”, aldus Jalou. “Ik kan heel goed met Koos overleggen. En bam bam, heel snel zat die boot in elkaar.”

Sloopkogel

Met de boot moeten de teams het water op, om ieder een sloopkogel te halen. Kamp Zuid is vlak na Noord ook klaar met de duplo-puzzel en heeft de boot iets eerder in het water liggen. Het team bouwt een voorsprong op. Even lijkt het mis te gaan als Thomas met de wrecking ball in handen bijna verdrinkt, maar reddende engel Dave haalt de oud-wielrenner en de bal uit het water. Kamp Zuid keert om en is als eerste weer terug op het strand.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Als een tierelier

Noord komt niet veel later ook weer aan land. Beide teams moeten de sloopkogel nu vastmaken aan een stellage en vervolgens drie kruiken omvergooien. Wie daar als eerste in slaagt, wint immuniteit. Zuid weet de wrecking ball al snel te bevestigen en Dave begint ermee op de kruikjes te werpen. Dat gaat als een tierelier. Wanneer het team al twee keer raak heeft geschoten, probeert Jalou voor kamp Noord nog steeds de sloopkogel vast te maken. “Euforie”, lacht Dio. “Iedereen blij. Het andere team was nog steeds bezig met het touw. Jongens, kom op, hoe moeilijk is het?” Toch te moeilijk, blijkbaar, want voordat Noord de bal had hangen, smijt Zuid de laatste kruik stuk.

Kokosnotendieet

Voor de tweede week op rij heeft kamp Zuid dus immuniteit. Alles koek en ei, zou je zeggen, maar in Expeditie Robinson is dat niet zo makkelijk. Gaby heeft het zwaar. “Ik ben hier vooral aan mezelf aan het werken”, vertrouwt ze de camera’s toe. “Ik wil leren loslaten. Maar dat lukt niet. En we winnen dan wel twee keer op rij, maar ondertussen wordt er wel al veel gepraat over daarná. Je wordt helemaal gek gemaakt.” En dan is er ook nog eens de regen. En de honger. Geen meel meer over, amper rijst. Dio is ziek van het kokosnotendieet. En Dave heeft zich ‘helemaal leeggescheten’.

Sprietenstokje

Maar wie het nog zwaarder heeft, is Chloé in kamp Noord. “Ik hoop dat ik snel weer wat aankom, want ik ben nu echt een wandelend sprietenstokje.” Ze baalt dat ze weinig kan betekenen voor haar team. “Dat iedereen aan het koken is en dat je te slap bent om mee te helpen.” “Chloé wordt met de dag zwakker”, analyseert Jalou. “Sommige dagen komt er alleen maar een klein piepstemmetje uit haar en kan ze niks ondernemen.”

Wat doet Koos?

Nu kamp Noord naar de eilandraad moet, lijkt Chloé een makkelijk doelwit. Maar we moeten niet vergeten dat zij al vanaf het begin maatjes is met Jalou, Koos en vooral Suzanne. “Wij zijn al die tijd al samen”, zegt Suzanne tegen het ‘sprietenstokje’. “Ik ga je niet wegstemmen.” Jessie Jazz voelt de bui al hangen: zij is de nieuwkomer in dit team. Toch weet de Miss Nederland Jalou aan haar kant te krijgen. Suzanne en Chloé staan dus tegenover Jessie en Jalou. De grote vraag is wat Koos gaat doen. “Ik ben er nog niet over uit”, zegt het Shownieuws-gezicht vlak voor de eilandraad. “Ik denk dat ik het daar pas beslis.”

Eilandraad

Op de eilandraad, die voor de verandering eens niet in het donker plaatsvindt, blijkt dat Jalou wel haar twee extra stemmen inzet op Chloé. Die kan dus alleen nog gered worden als Koos, Suzanne of zij zelf extra stemmen heeft ingezet op Jessie. Maar nee: twee stemmen voor Jessie, vijf stemmen voor Chloé. Koos koos voor de kant van Jessie en Jalou. #Chloxit dus.

‘Heel diep gaan’

Maar dan is er een mededeling van Dennis Weening. “Luister even goed”, zegt de presentator tegen Chloé. “Normaal gesproken was dit einde Expeditie voor jou. Maar omdat Alex vorige keer opgaf, hoef je nog niet naar huis. Als je terug wilt keren in de Expeditie, zal je heel diep moeten gaan. Wil je dat?” “Heel diep?” lacht Chloé. “Ja, ik doe het.” En dus vaart kamp Noord weer met z’n vijven terug. Wat Chloé moet doen om in de race te blijven, horen we volgende week.

Tekst gaat verder onder de afbeelding (foto's: © Olivier Thijssen).

Afbeelding

 

Bertie-bijbel

Door deze plottwist blijven Bartho, Bertie, Lex en JayJay nog even met z’n viertjes op Afvallerseiland. En dat gaat prima. Bartho en JayJay zijn op zoek naar wormen voor het vissen. Als dat maar niet wil lukken, oppert Bertie om wat eten te laten liggen. “Daar komen binnen een dag maden op af!” JayJay is door het dolle heen. “Jij hebt echt overal een antwoord op, Bertie!” Na Elle is er een nieuwe Bertie-adept. “Kan er niet een Bertie-bijbel komen? Zodat mensen, als ze in paniek zijn, jouw bijbel kunnen lezen?” Ook Bartho doet een duit in het zakje: “Of een Bertie-scheurkalender?”

Brokeback Mountain

Zo ongemakkelijk als het leek te worden, zo gezellig is het nu op Afvallerseiland. Die ‘andere’ JayJay past eigenlijk prima bij de rest van het clubje. Bij het eten vertelt Lex het laatste geheim van het eiland aan JayJay: “’s Avonds wil Bartho, de acteur, altijd een scène uit Brokeback Mountain naspelen. Tot nu toe was ik de klos. Maar vanavond mag jij.”

Afbeelding

 

Lees ook:
Onze recap van aflevering 6 

Meer over