Expeditie Robinson 2016 - #16: Hoe Bertie ‘gewoon zittend’ de finale won

22 december 2016 23:50 | amusement | Door Televizier

© Screenshot RTL XL

Bertie kwam, zag en overwon. De publiekslieveling van Expeditie Robinson 2016 schreef de finale glorieus op haar naam. Lees in onze laatste recap hoe de boerin dat flikte.

Speciaal voor deze slotaflevering kwamen alle deelnemers - opeens in mooie kleding en met make-up - bij elkaar in een soort grote talkshowstudio. Daar keken de BN’ers gezamenlijk naar de ontknoping van het survivalavontuur waar ze met z’n allen aan begonnen. Iedereen leek het erover eens: Bertie Steur verdiende de winst nog net iets meer dan haar tegenstanders Thomas Dekker en Dio. “Ik gun het haar het meest van iedereen”, lacht Jessie Jazz Vuijk.

Survivor

“Bertie is de enige échte survivor in dit verhaal”, vindt Anna Nooshin. De boerin werd als eerste weggestemd door haar team, en moest vervolgens maar liefst 28 dagen afzien op het kleine Afvallerseiland voordat ze zich weer bij de rest van de groep kon voegen. “Ik hoop zó dat Bertie wint”, zegt Kraantje Pappie. “Ik ben ook heel erg tégen de andere twee.” Alleen Elle van Rijn zou oud-wielrenner Thomas graag als winnaar zien: “Hij doet het echt zonder doping dit keer, dat is toch superknap?”

Boerderij

Tijd voor presentatoren Dennis Weening en Nicolette Kluijver om de finalisten erbij te roepen. Bertie, Dio en Thomas schuiven aan bij de enorme houten tafel. Ze blikken nog wat terug en met Bertie is er zelfs een speciaal filmpje opgenomen, waarin haar Afvallerseiland-maatje JayJay naar haar boerderij afreist. Bertie stelt haar biggetjes Prada en Gucci voor, loopt langs ‘Afvallersweiland’ en geeft JayJay zijn eerste Zeeuwse bolus. “Ik hoop met elke vezel in mijn lichaam dat jij wint”, lacht de ex-rugbyer.

Bamboestokken

En JayJay krijgt zijn zin, ontdekken we in de finaleproef die volgt. We schakelen vanuit de tv-studio naar de Filipijnen. Bertie, Dio en Thomas moeten zes onderdelen volbrengen. Om te beginnen een concentratiespelletje: in een constructie hangen dertien lange bamboestokken, die op een willekeurige volgorde naar beneden vallen. Wie een stok vangt, mag door naar het volgende onderdeel. Dio is hier het snelst, vervolgens Thomas en niet veel later Bertie.

Touwbruggen

Het tweede onderdeel: de bamboestok over twee touwbruggen naar de overkant brengen, in een stellage hangen en over de stok klauteren. Dio kan als eerste aan de slag. “Op dat moment komt toch monkey Dio naar boven”, lacht de rapper. Hij is razendsnel. Intussen vallen Bertie en Thomas allebei een paar keer van de touwbruggen, maar uiteindelijk haalt de boerin de oud-wielrenner in. “De moed is in m’n schoenen gezakt,” klaagt Thomas, “maar ik ga toch door, want in de Expeditie kan van alles gebeuren.”

Toren

Bij het volgende onderdeel zit een kistje vast aan een touw. De kandidaten moeten onder een stellage door tijgeren en een toren opklimmen om het kistje los te krijgen. De volgorde blijft hier gelijk: Dio kan eerder beginnen en speelt het kistje dan ook eerder vrij, vervolgens komt Bertie en tot slot Thomas. Uit het kistje halen de kandidaten een kogel.

Doolhof

Die kogel moeten Dio, Bertie en Thomas door een doolhof loodsen, door hem op een plankje te laten balanceren en niet in gaten te laten vallen. Dit vierde onderdeel is heel belangrijk, want de deelnemer die hier laatste is, ligt uit het spel. Dio kan eerder beginnen en komt een paar keer heel dichtbij het eindholletje, maar uiteindelijk voltooit Bertie als eerste het doolhof. “Zo zie je maar, het kan alle kanten op”, grijnst de boerin. “Nu gas erop!”

Kokosnoten

Bertie voegt de daad bij het woord en begint pijlsnel aan het vijfde onderdeel: kokosnoten kapot hakken. Als de kandidaten genoeg sap in een emmer gieten, komt er een sleutel omhoog. Bertie is al een eind op weg, terwijl Dio en Thomas nog steeds uitvechten wie van hen verder mag. Dat blijkt de rapper te zijn. “Toen had ik nog maar één gedachte”, zucht Thomas, die zijn wraak op Dio in rook ziet opgaan. “Ik hoop dat Bertie deze expeditie wint. Want die leugenaar mág niet winnen.”

Katapult

Als Dio bij het kokosnoten-onderdeel arriveert, schrikt hij. “Ik kom aan, helemaal uitgeput, en wat zie ik? Dat Bertie al over de helft is.” De rapper gaat ook als een speer, maar hij kan niet voorkomen dat Bertie als eerste naar het slot van de proef mag: met de sleutel kan de boerin een kist met ballen openmaken. Daarmee moeten de finalisten via een katapult drie doelwitten zien te raken.

Voordeel voor Dio

“De eerste bal die ik op die katapult leg, dondert er natuurlijk gelijk af”, aldus Bertie. Niet veel later heeft ook Dio genoeg kokosnoten-sap om de sleutel vrij te spelen en kan hij beginnen bij de katapult. “Ik heb dit spel al eerder in de expeditie gespeeld”, grijnst de rapper. “Daardoor heb ik wel een klein voordeel op Bertie.” Toch is het de boerin die het eerste doelwit raakt.

Bertie wint!

Zittend bij de katapult proberen Dio en Bertie de ballen in de vaten te mikken. Kort na Bertie schiet ook Dio een keer goed, maar vervolgens blijft succes voor hem uit. Bertie raakt nog twee doelwitten en wint Expeditie Robinson 2016! Gewoon zittend, lacht ze op Twitter:

Ongelofelijk

Terug naar de studio, waar de winnares de enige echte Robinson-ketting krijgt omgehangen. “Het is wel ongelofelijk”, blikt Bertie terug. “Ik ben er als eerste uit gegaan! Ik had nooit verzonnen dat ik het nog wel zou redden.” Ondanks het daverende applaus en de confettislierten die naar beneden dwarrelen blijft de boerin – zoals we haar kennen – lekker met beide benen op de grond staan. En de champagne die rondgaat? Die drinkt Bertie niet hoor. Deze heldin blijft altijd nuchter.

Lees ook:
De ontknoping van de finale werd te vroeg onthuld op YouTube

Meer over