Robinson Recap #15

Expeditie Robinson 2018: De knoop doorhakken

13 December 2018 22:15 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
Nog vijf kandidaten en drie plekken te verdelen voor de finale. Het belooft een heftige strijd te worden tijdens de 31ste dag van Expeditie Robinson 2018.

Brief

‘It giet on’, met deze magische paar woorden van Jan gaat de halve finale van Expeditie Robinson officieel van start. Er verschijnt een brief van het Robinson-team op een rotsblok, dan weet je dat de actie gaat beginnen. Hij leest de brief-waarin staat dat alle spullen gepakt moeten worden- voor aan de overige kandidaten. Het zinnetje ‘maak jullie klaar voor de eerste opdracht’ laat bij Laurie direct alle alarmbellen afgaan. Ze vraagt zich af uit hoeveel opdrachten de halve finale dan wel niet moet bestaan.Uithoudingsvermogen

Op Finalisteneiland treft Dominique óók een brief aan. De boodschap daar is iets anders: ze moet zich opmaken voor het ultieme duel met Gregory. Ze moeten allebei zo lang mogelijk tegen een houten paal gaan zitten. Klinkt overzichtelijk alleen klein detail: er is géén stoel, dus uithoudingsvermogen en spierkracht zijn essentieel.

Gregory heeft al redelijk snel behoorlijk zwaar, maar houdt zich van de domme. “Zo lang zij maar denkt dat ik het easy heb, krijgt ze het mentaal steeds zwaarder”, aldus een behoorlijk verzuurde Gregory. Uiteindelijk werkt zijn tactiek en geeft Dominique als eerste op. Het scheelde niet veel, maar Gregory bemachtigt daarmee als allereerste een plekje in de finale. Dominique vertrekt naar de andere drie.
Knoop voor knoop

Jan, Steven en Laurie zijn niet alleen verbaasd, vooral Laurie is allerminst blij om Dominique te zien. Het laatste waar ze op zat te wachten is strijden tegen haar vriendinnetje. Er staat namelijk weer een uithoudingsproef op het programma. Het viertal moet zo lang mogelijk een loeizware balk aan een touw zien vast te houden, zonder ‘m te laten vallen.

Ze beginnen makkelijk bovenaan, maar moeten van Nicolette steeds knoop voor knoop steeds lager, waardoor het steeds zwaarder begint te worden. Met hard gespetter breekt de eerste vaas: die van Laurie. Ze moet als eerste opgeven, gevolgd door Dominique en Steven. Boer Jan sleept daarmee de tweede finaleplek in de wacht en voegt zich naast Gregory op Finalisteneiland. De twee vallen elkaar daar gebroederlijk in de armen.Dominique

De drie overgebleven kandidaten moeten zichzelf eerst bevrijden uit een knoop. Na het doorsnijden van het touw moeten ze met een bootje een kist uit de zeebodem vissen om met de vuurstick in de kist een vuur te maken. Daarvan kunnen ze weer een fakkel aansteken en het grote vuur maken. Degene die deze bizarre klus als eerste weet te klaren is de laatste finalist. Na een bizarre strijd waarbij óf Steven óf Laurie steeds lijkt te winnen, trekt Dominique uiteindelijk aan het langste eind: ze tikt het laatste ticket binnen en zit in de finale.Finale

Steven en Laurie reageren allebei onwijs sportief op de winst van Dominique. Het lukt zelfs Dennis ze niet om nog een lullige uitspraak te ontlokken. En daarmee is het kandidatenveld voor de finale helemaal compleet: Dominique, Gregory en Jan vormen de line-up voor de grote finale volgende week.

Meer over