Robinson Recap #14

Expeditie Robinson 2018: In weer en wind

6 december 2018 21:26 | amusement | Door Eric De Munck

© Martijn van Gelder / RTL
Met de halve finale in zicht wil niet een kandidaat de expeditie verlaten, maar iemand voelt deze week de bui enorm hangen.
De sfeer in Expeditie Robinson is weleens beter geweest dan in deze veertiende aflevering. Loiza is nog in de zevende hemel nadat ze door Steven van de executie is gered vorige week, maar Laurie kan de gezichtsuitdrukking van een oorwurm maar niet van haar gezicht krijgen. Ze voelt zich genaaid en voelt zich onrustig omdat ze niet weet wat komen gaat. Gelukkig komt een bootje met voedsel enige verlichting bieden: inktvis en verse groenten staan ineens op het menu. Ook Gregory en Dominique krijgen het lekkere maaltje bezorgd op Finalisteneiland.

Inktvis

Terwijl Jan en Steven zich buigen over de bereiding van de inktvis, twijfelt Laurie of ze zich als trouwe vegetariër aan de maaltijd gaat wagen. Ze zet haar principes sneller dan het licht aan de kant en smikkelt er gortig op los. Qua spel is Laurie ook compleet de weg kwijt: ze kan Steven niet meer vertrouwen en besluit maar gewoon te gaan knallen. Loiza maakt zich nog steeds grote zorgen over haar lot, dus ook deze week wil iedereen de -allerlaatste- immuniteitsproef winnen. En deze week staat de traditionele balkproef op het programma.

Evenwicht

Voor Loiza is het letterlijk noodzaak om naar grote hoogten te stijgen: het winnen van immuniteit is haar enige redding om in het spel te blijven. Steven weet als eerste zijn evenwicht niet bewaren en stort de zee in. Jan heeft het lastig, weet zich behoorlijk lang staande te houden, maar uiteindelijk valt ie als tweede af. Aan Laurie en Loiza de eer om de titanenstrijd aan te gaan.

Loiza en Laurie wisselen het gewankel een tijdje af, helaas is het toch Loiza die als voorlaatste het water in duikelt, terwijl Laurie een ticket voor de halve finale in handen heeft en daarmee afreist naar Finalisteneiland.

Afscheid

Op dat Finalisteneiland zetten Laurie, Dominque en Gregory met stroopwafels, melk en thee de bloemetjes buiten. Loiza neemt ondertussen mentaal alvast afscheid van de expeditie en voelt aan alles dat haar tijd -na de ontsnapping vorige week- nu echt gekomen is. Ook Jan twijfelt een beetje aan zijn kansen, maar Steven draait er geen doekjes om: hij gaat voor de definitieve uitschakeling van Loiza.

Thuisfront

Aan Laurie ondertussen de taak om iemand op Finalisteneiland uit te dagen. Om haar maatje Dominique te beschermen en om gebruik te maken van een verzwakte Gregory, gaat ze de strijd aan met Greg.

In een bloedstollend spannende proef is het aan Gregory en Laurie om van een hele rij vallende kokers er zoveel mogelijk te vangen. Gregory ligt al vrij snel voor, maar als er ineens videoboodschappen van het thuisfront beginnen te spelen krijgt hij nog meer power. Hij vangt de ene na de andere koker, terwijl Laurie door de mindfuck totaal de weg kwijt is. Ze breekt emotioneel door de woorden van haar moeder, verliest daardoor de proef en keert terug naar het basiskamp voor de Eilandraad, waar ze zelf veilig is.

Laatste Eilandraad

“Ik ga vanavond naar huis en daar heb ik vrede mee”: met die woorden gaat Loiza richting de allerlaatste Eilandraad van dit seizoen. Steven geeft intussen aan dat zijn beslissing toch nog niet genomen is en dat de Eilandraad zomaar nog alle kanten op kan gaan. Laurie voegt zich bij de groep en deelt meteen al haar ervaringen met de anderen. Ze vertelt over de videoboodschappen en die vallen meteen in goede aarde.

Daarna is het snel terug naar de orde van de dag: de laatste stemronde van dit seizoen is een feit. Een kort rondje overigens, want Laurie en Steven zijn de enige kandidaten met stemmen in bezit. Alle vier de uitgebrachte stemmen zijn voor Loiza, die daarmee vlak voor de halve finale de strijd moet opgeven. Ze geeft aan de teleurstelling al verwerkt te hebben en verlaat met opgeheven hoofd Expeditie Robinson 2018.

Meer over