"Eng"

Fidan Ekiz gaat De Nieuwe Maan presenteren

10 augustus 2018 11:33 | amusement | Door Faye Heijnis

© ANP

Fidan Ekiz maakt binnenkort haar debuut als presentatrice: in september wordt ze de talkshowhost van De Nieuwe Maan.

In dit programma op NPO 2 staan ontwikkelingen rond de multiculturele samenleving in het algemeen en de islamitische gemeenschap in het bijzonder centraal. Onder anderen Nadia Moussaid, de huidige vervanger van Eva Jinek, ging Fidan voor in de presentatie. Zij vervangt nu Naeeda Aurangzeb, die zich volgens omroep NRT 'weer richt op andere werkzaamheden voor diverse omroepen'. 

Niet klaar voor

"Superspannend" vindt de journalist, columnist en programmamaker die ooit achter de schermen bij Pauw & Witteman begon de klus. "Ik ben wel vaker gevraagd iets te presenteren, maar dat heb ik altijd gemeden", vertelt Fidan aan het AD. "Want ik dacht: dat kan ik helemaal niet, ik ben er inhoudelijk niet klaar voor en het is ook niet zozeer mijn ambitie." 

Zelfreflectie in moslimgemeenschap

Waarom De nieuwe maan nu dan wel? Omdat Fidan dolgraag het gesprek aangaat over gevoelige onderwerpen als integratie en populisme, legt ze uit. "Ik roep al langer dat er meer zelfreflectie moet zijn in de moslimgemeenschap. Dat is niet makkelijk in Nederland. Die dialoog zie ik vaak wél aan de tafel bij De nieuwe maan." 

Eng

Verder vertelt Fidan dat ze wordt getraind in interviewen. "Het is niet niks en dus best wel eng. (...) Ik zal misschien op mijn bek gaan, maar ik hoop dat ik het goed ga doen en het programma een nog groter podium kan krijgen in de toekomst." 

De Nieuwe Maan met Fidan begint weer op vrijdag 7 september om 17.15 uur op NPO 2. 

Lees ook: Wilfred Genee komt met nieuwe talkshow


Meer over