Wat doen die mensen?

Floortje Dessing over Floortje en de Ambassadeurs

In Floortje en de ambassadeurs onderzoekt Floortje Dessing de wereld van Nederlandse ambassades in het buitenland. Een droom voor de presentatrice die als kind al gefascineerd was door verre streken.

Tekst: Vanessa Vunderink

1. Waarom ben je zo gefascineerd door de wereld van de ambassadeurs?
“Het is het onbekende. Als kind vond ik het al machtig interessant om boeken te lezen over verre streken. Als er in de krant iets over ambassades staat, hangt daar vaak iets – hoe zal ik het zeggen – iets mysterieus omheen. Daarnaast heb ik zelf geregeld contact met Nederlandse ambassades. Als ik naar een risicogebied ga, wil ik er altijd even praten. Het is goed dat ze weten dat er een Nederlandse ploeg aan het werk is. Als er dan iets gebeurt, kunnen ze je traceren en helpen het land uit te komen.”

2. Zoals vorig jaar in Jemen, toen de stad waarin je zat werd gebombardeerd?
“Toen heeft de ambassade inderdaad contact gezocht of ze iets voor ons konden doen. Dat was alleen niet nodig, want we waren er met het Rode Kruis. Zij organiseerden onze vlucht.”

3. Je bent ambassadeur van het Rode Kruis. Zie je overeenkomsten met de ambassadeurs in het buitenland?
“De enige parallel is misschien dat je als ambassadeur meehelpt om een missie uit te dragen, je zet je in voor een organisatie. Als je bij televisie werkt, heb je de verplichting om er iets zinnigs mee te doen, dat geldt althans voor mij. Daarom ben ik ambassadeur voor het Rode Kruis, maar dat doe ik erbij. Ik zou veel meer kunnen doen. Heel anders dan Nederlandse ambassadeurs die zich fulltime met hun taak bezig houden. Niet alleen met paspoorten en visa, maar vooral ook met diplomatie, handel en mensenrechten.”

4. Is het ambassadeurschap een elitebaan, iets voor de gegoede burgerij?
“Van oudsher wel, toen was het een soort van erebaantje. Als ambtenaar uit een rijke familie loodsten ze je een diplomatenklasje binnen en dan rolde je vanzelf door. Je ziet nu dat er veel mensen uit het bedrijfsleven werken, die een geweldig cv hebben. Heel inspirerende mensen.”

5. Ben je er achter gekomen wat ambassadeurs drijft?
“Ze zeggen allemaal dat het avontuur ze trekt. Ze zitten ergens vier jaar en dan worden ze weer overgeplaatst naar een ander land. Ze houden ervan om in de cultuur van een ander land te duiken, ze vinden het belangrijk om het beleid van Nederland uit te dragen en zich met dingen bezig te houden die ertoe doen.”

6. Ga jij voordat je naar het buitenland gaat nog steeds logeren bij je ouders?
“Haha, ja! Kletsen, blijven logeren en ’s morgens samen beschuitjes eten. Mijn vader is 89, mijn moeder tien jaar jonger. Binnenkort zit ik drie weken op een schip. Ik wil dan goed afscheid hebben genomen.”

Floortje en de ambassadeurs, donderdag - NPO 1 • 22.20

Meer over:

Reageren