Gay Pride: Amsterdam kleurt roze

Een bonte stoet van uitbundig versierde boten vaart zaterdag weer door de Amsterdamse grachten. De grote publiekstrekker van de Canal Parade is Conchita Wurst.

Vaste prik in de Canal Parade Amsterdam: bijzondere boten die de aandacht willen vestigen op het gebrek aan homotolerantie in bepaalde delen van de maatschappij. In het verleden dobberden onder meer boten van het leger, de KNVB en verschillende allochtone gemeenschappen door de grachten. Dit jaar zijn joodse en Marokkaanse homo’s vertegenwoordigd in de feestelijke botentocht door de stad. 

Conchita Wurst

Een van de hoogtepunten is een optreden van Eurovisie Songfestivalwinnaar Conchita Wurst. De AVRO doet voor de vijfde keer verslag van het feestelijke evenement. Art Rooijakkers en Kees Tol verzorgen het commentaar.  

Gay Pride

Art vindt dat de Gay Parade nog steeds een functie heeft. ‘’Ik las laatst weer dat er homo’s in elkaar waren geslagen op de grachten”, zegt hij. ‘’Zolang dat gebeurt, is het belangrijk om erbij stil te staan dat niet iedereen er openlijk voor kan uitkomen van wie hij houdt. En er is nog steeds veel animo voor, dus blijkbaar werkt het. Ik heb ook gezien hoeveel positieve energie er van de kant komt. Natuurlijk kun je er een punt van maken dat het geen representatief beeld geeft van homo’s; ze lopen niet allemaal rond in leren onderbroeken met gaten. Maar juist daarom wil ik uitleg geven over de achtergronden van wat je ziet. Want hoe meer je van iets weet, hoe beter je het begrijpt.”

Reageren