Column Peter van der Vorst

Girlpower!

6 september 2018 14:24 | amusement | Door Irma Tomas

© Nick van Ormondt
Het talkshowlandschap is definitief veranderd. En dan heb ik het niet over de veelbesproken transfer van Twan Huijs van Nieuwsuur naar RTL Late Night, maar vooral over de rol die vrouwen spelen in praatprogramma’s op de Nederlandse televisie.

'Het was altijd een genre waar de mannen heer en meester waren. Barend & van Dorp, Pauw en Witteman, Matthijs van Nieuwkerk en Humberto Tan bespraken jarenlang het nieuws van de dag met een tafel vol gasten. Sonja Barend was lange tijd de uitzondering op de regel.

Eva Jinek

Inmiddels zijn de rollen langzaam maar zeker aan het omdraaien. Eva Jinek heeft een vaste plek veroverd op de late avond, al heeft ze echt moeten vechten om die positie te bemachtigen en in het begin ladingen kritiek over zich heen gekregen die een man nooit zou krijgen. Opmerkingen over haar uiterlijk en de manier waarop ze zich gedroeg in haar programma moeten pijnlijk zijn geweest. Maar ze hield vol en daarmee heeft ze de weg geëffend voor bijvoorbeeld haar eigen vervangster Nadia Moussaid. Die verraste iedereen positief met de naturelle en rustige manier waarop ze de afgelopen maanden Laat op 1 presenteerde.

Margriet van der Linden

Dat zijn eigenschappen die Margriet van der Linden helaas iets minder in huis bleek te hebben, maar ze zát er wel iedere dag. Verder was er natuurlijk de prettige Janine Abbring met Zomergasten en ook Saida Maggé doet het uitstekend bij Nieuwsuur. ‘Zelfs’ bij RTL Boulevard hebben we met Vivienne van den Assem nu eindelijk een vrouw bij de vaste doordeweekse presentatieclub. Nog even en ‘wij mannen’ zijn in de minderheid op televisie. Eeh dames, da’s natuurlijk ook weer niet de bedoeling!'

Meer over