Laatste gast

Hans Klok: 'Mensen vielen van hun stoel toen ze hoorden dat ik bij Zomergasten zit'

22 augustus 2021 09:00 | amusement | Door Wieger Favier

© Daniel J. Ashes

Illusionist Hans Klok vult de laatste Zomergasten van dit seizoen. In het avondvullende televisieprogramma vertelt hij over zijn werk, zijn coming-out en over zijn eigen idolen: van Fred Kaps tot Josephine Baker. 

Waarom doe je mee aan Zomergasten?
“Normaal is het dacht ik meer een podium voor wetenschappers of hersenchirurgen en ik val onder het entertainment. Dus ik was best verbaasd dat ze ook interesse in mijn blik op de wereld hebben, maar ik zie het wel als een soort erebaantje. Zomergasten is een instituut en het is geweldig mooi als je die hele avond naar eigen inzicht mag invullen en allemaal fantastische fragmenten kan laten zien.”

Pas jij wel bij het programma?
“Veel mensen vielen van hun stoel toen ze hoorden dat ik voor Zomergasten was gevraagd. Ze kennen me als die illusionist met dat wapperende haar en blouse open tot zijn navel, die zich omringt met veel te mooie vrouwen. Dan denken ze al gauw dat ik oppervlakkig ben. Maar daar moet ik om lachen, image is wat je niet bent. Ik ben iemand die zijn eigen bedrijf runt en daar keihard voor werkt; een survivor.”

Hoe verliep de voorbereiding?
“Best lang en intensief. De redactie maakt het programma met veel zorg, liefde en aandacht. Om de twee weken hadden we gezamenlijk een twee uur durende vergadering waarin we telkens fragmenten doornamen en de achtergrond besproken. ‘Hoe zie jij jezelf terug in die beelden?’ ‘Waarom heeft de persoon uit dit fragment je zo geïnspireerd?’ Ontzettend goed dat ze het zo zorgvuldig aanpakken.”

Komt er een onbekende kant van je boven?
“De kijkers gaan me sowieso beter leren kennen. Ik stel me heel open op en houd absoluut geen dingen achter. Het programma geeft me echt de tijd om ook uitgebreid over mezelf te vertellen, bijvoorbeeld over mijn coming-out, mijn scheiding, maar ook over hoe ik mijn bedrijf leid. Ik laat echt zien wie ik werkelijk ben en hoop dat ik zo ook eventuele vooroordelen over mij kan doorbreken.”

Zit er een thema in jouw fragmenten?
“Ik breng een ode aan het variété en sta stil bij mensen die ik mateloos bewonder zoals Alfred Hitchcock, Charlie Chaplin en de grote diva’s uit het verleden, zoals de fantastische Josephine Baker. Ze was een soort Lady Gaga van haar tijd, en nu nog altijd een groot voorbeeld: zo mooi, zo theatraal en dramatisch. Ze speelde bovendien een bijzondere rol in de oorlog en heeft zich enorm ingezet voor de mensenrechten.”

Komen er ook nog illusionisten aan bod?
“Mijn belangrijkste inspiratiebronnen komen zeker voorbij. In ieder geval de Nederlandse goochelaar Fred Kaps. Hij is de enige goochelaar ter wereld die driemaal wereldkampioen werd. Hij overleed in 1980, hetzelfde jaar waarin ik mijn eerste optredens op kinderpartijtjes had. Heel bijzonder was vooral een optreden bij Mies Bouwman dat niet te vinden is op internet omdat Mies het zelf altijd heeft beschermd. Maar Zomergasten heeft het!”

Zomergasten - zondag 22 augustus 2021 - NPO 2, 20.20 uur

Meer over