Hans wint Heel Holland Bakt 2017

De jongste kandidaat ging er met de hoofdprijs vandoor. Na empileurs, kardinaalschnitten en een royal wedding cake, bleek de 22-jarige Hans de beste van allemaal.

De finale begon met de signatuuropdracht. Gwenn, Hans en Marjolein moesten een empileur, een gestapeld gebakje met verschillende laagjes, maken. De crux was dat er netjes gewerkt diende te worden. Geen geklieder en gerommel dus.

Afbeelding

Bakstress

Vooral Gwenn had last van stress omdat z'n chocola zacht was en bij Marjolein ging het van een leien dakje. Het enige waar Janny en Robèrt commentaar op hadden was het overheersende honingkoekje tussen het gebakje. Gwenn z'n empileur lag iets te zwaar op de maag en de tropische verrassing van Hans was te bananerig.

kardinaalschitten

Voor de technische opdracht moesten twee kardinaalschitten gefabriceerd worden, een van de favoriete gebakjes van Robèrt. Een boomstam van biscuit met schuim, slagroom en jam erin. De bakkers worstelden zich door deze opdracht heen met banen van 37 cm waarvan drie op een rij met twee ertussen verdeeld over twee bakplaten. 'Hogere wiskunde', zoals Hans het noemde. Echt soepeltjes ging het bij geen van allen. Hans won de opdracht uiteindelijk, Marjolein werd tweede en Gwenn bleek de minste schnittenbakker.

Afbeelding

Spektakelstuk

Maak een 'royal wedding cake' van minimaal drie lagen, was de opdracht. En dat in drie uur. Zo'n taart is verplicht wit, maar de decoratie moet 'over the top' zijn. Hans stopte twee kilo boter in zijn taart, Gwen stopte de zijne vol chocola, Marjolein gooide het op bananen, caramel en pecannoten. André viel de kandidaten tussendoor lastig met trouwvragen. En zo kwamen we er zomaar achter dat de vader van Gwenn is overleden op Gwenns trouwdag. Gelukkig gooit de Fransman er even later ook nog een Franse chanson tegenaan. Alle bakkers zijn een beetje bedroefd als de tijd voorbij is, maar ook tevreden over hun baksels. 

Janny's bruidstaart

Buiten verzamelen de familie en oud-kanidaten zich in de stromende regen. En Janny en Robèrt gaan de taarten beoordelen. Hans krijgt goeie kritieken over de buitenkant en de binnenkant. Janny en Robèrt vinden de banenvulling van Marjolein wat minder en de taart van Gwenn zo beeldschoon dat hij zo Janny's bruidstaart zou mogen maken (mocht het ooit nog zover komen).

Afbeelding

En de winnaar is... Hans! „Ik ben zielsgelukkig!”, liet student Hans na afloop weten.

Meer over: