Anouk, Gwenn en Elizabeth

Voormalig HHB-finalisten blikken terug op hun finale: 'Had nog nooit zoiets meegemaakt'

7 mei 2022 10:00 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© Roland J. Reinders/MAX

Slapeloze nachten, mislukte eclairs en loslaten. De finale van Heel Holland Bakt is extra spannend voor de bakkers. Het is erop of eronder. Drie oud-finalisten vertellen hoe zij hun finaleweek beleefden.

Acht kilo afgevallen

Anouk – winnaar in 2020

“Stress had ik niet echt in die week, ik was vooral doodmoe. Ik was acht kilo afgevallen, mijn haar zat slecht... ik zag er niet uit. Mijn gezin was er ook klaar mee, het waren echt de laatste loodjes voor ons allemaal. Slapeloze nachten had ik niet; ik ging liggen en ik was weg. Normaal gesproken bereid ik me heel goed voor, maar die week heb ik vooral veel losgelaten. Laat maar komen, dacht ik.

Oefenen kon ook niet, want onze opdracht was: maak een taart van anderhalve meter. Dat kun je toch niet uitproberen in je eigen keukentje? En hoe ga je anderhalve meter taart uitdelen? De signatuuropdracht, een kubusvormige cake, is de enige finale-opdracht die ik wel heb geoefend. Een keer maar. Met de timer erbij om precies de juiste snelheid te halen op alle onderdelen. Perfect gelukt. Toen het programma nog niet op tv was, heb ik die taart nog een keer gemaakt voor de zestiende verjaardag van mijn dochter. Alle meiden op dat feest riepen dat ik me moest opgeven voor Heel Holland Bakt, een maand later zagen ze dat ik er al in zat. Ik werd overladen met appjes. Ze vonden het hilarisch.”

Mislukte nougatine

Gwenn – finalist in 2017 en winnaar van Heel Holland Bakt Nog een Keer in 2021

“De eerste keer dat ik in de finale van Heel Holland Bakt stond moest ik opeens een stapeltaart maken van drie lagen. Wat een stress, ik had nog nooit zoiets gemaakt. Toch heb ik helemaal niet geoefend. Een laagje om even te proeven, meer niet. Ik had er met een baby van drie maanden en een drukke baan helemaal geen tijd voor. De zenuwen waren vreselijk, ik voelde me niet de grootste kanshebber, dus ik deed geen oog dicht.

Die tweede keer in de finale had ik iets onmogelijks bedacht: een grote gitaarvormige taart van nougatine en karamel. Een meter hoog, veel te groot om in mijn eigen keuken te maken. Dus het enige dat ik heb geoefend was de nougatine, en die ging helemaal mis. Het was veel te warm en alles viel uit elkaar. Gek genoeg dacht ik toen juist: het komt wel goed in die tent, want daar heb ik de rust en de ruimte. Ik heb die plak maar snel weggegooid, want ik was in die tijd al zo veel aangekomen en ik kon het mensen om me heen ook niet aandoen. De koelkast stond al weken vol met gebak, mijn toenmalige vrouw zuchtte vaak ‘nee, niet alweer taart!’”

Negentig eieren

Elizabeth – winnaar in 2021

“Je weet na al die weken hoe het gaat in de tent. Dat alles nog fout kan gaan, hoe goed je je ook voorbereidt. Ik ben een perfectionist, dus ik was fanatiek aan het oefenen. Hoeveel eclairs ik heb gemaakt... Elke keer was er iets niet goed: het deegje te slap, de smaak niet perfect, ze ontploften, de oventemperatuur was niet goed. Uiteindelijk heb ik negentig eieren gebruikt voordat ik tevreden was.

Mijn spiegeltaart met passievrucht, gember en chocolade heb ik maar drie keer geoefend, omdat de ingrediënten zo duur waren. Dat is weinig voor mij, eerder in de wedstrijd heb ik een tulband wel dertien keer gebakken. Mijn gezin is meestal wel blij met mijn baksels, maar soms werd het ze te veel en wilden ze niet meer proeven. Mijn buren genoten gezellig mee. Ik was net verhuisd, dus dit was een goede manier om kennis te maken. Elke keer stond ik weer met iets lekkers op de stoep. Ik had in die tijd ook bouwvakkers in mijn huis. Die moesten verplicht proeven en kritisch zijn. ‘Neem nog een hap en denk erover na, wat proef je allemaal?’ Ze klaagden niet hoor, ze noemden mijn huis liefkozend het huis van suiker.”

De finale van Heel Holland Bakt 2022 is zaterdag 7 mei vanaf 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over