Spoilers!

Heel Holland Bakt (terug)blik III: Belichte baksels en wanstaltige wielercakes

23 december 2018 21:21 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Negen thuisbakkers begonnen aan de derde aflevering van Heel Holland bakt die geheel in het teken stond van Kerst en kerstige lekkernijen.

De kandidaten moesten wel even in de sfeer komen. De opnames vonden immers eind augustus al plaats en als buiten de zon straalt is binnen in de baktent van feestdagenstemming nog weinig sprake. Toch kregen ze drie kerstcreaties voor de kiezen terwijl André en de jury alvast in de kerststemming kwamen en Van Beckhoven bewees een bakker en geen komiek te zijn door een grap te proberen: "Wie heeft er na Kerst nooit honger? … De kalkoen, want die is goed gevuld!". Het is maar goed dat Janny altijd lacht, ook nu. 

HHB christmas crackers

Broodtulband blues

De signatuuropdracht bleek voor sommigen al een brug te ver. Maak binnen 2 uur en 15 minuten een gevulde tulband van brooddeeg in kerstige sferen. Brooddeeg maken zorgde voor een plakkerige boel bij Liesbeth en voor irritatie bij Anna die het allemaal te lang vond duren. De blonde Kim kreeg een zenuwinzinking toen haar deeg niet wilde rijzen in de oven. Het resultaat bij Hanneke en Liesbeth was letterlijk en figuurlijk zouteloos: ze waren het vergeten toe te voegen. 

HHB Cas worstenbrood

Niet al te beste Paris-Brest

De technische opdracht was een feestelijke variant op de Paris-Brest, een Franse patisserieklassieker vernoemd naar de wielerrace. In 1.15 uur moesten de bakkers met summiere instructies een rijkelijk gevuld fietswiel van soezendeeg tevoorschijn toveren. Volgens Van Beckhoven is de Paris-Brest lastig omdat er veel basistechnieken door elkaar gebruikt moeten worden, zoals soezenbeslag maken. Dat bleek voor Liesbeth, Hanneke, Anna en één van de Kims al lastig. Velen vroegen zich toen de taart al bijna klaar was wat ze nog met al die slagroom aan moesten, zonder te beseffen dat de room in de chocola en het de botervulling had gemoeten. Janny en Robert sneden in de wielen en oordeelden: 8e plek: Liesbeth, laatste was Kim. 2e plek: Vincent en de eerste van Hanneke, tot haar eigen verbazing.

HHB Paris Brest

Lichtelijk spektakelstuk

Voor de derde opdracht stond 3 uur en was qua eisen eigenlijk vrij simpel: bak een spektakelstuk met verlichting. Janny hoopte dat de bakkers de lampjes daadwerkelijk in hun creatie zouden verwerken en ze er niet gewoon omheen zouden draperen. Maroeska was druk met uithollen, Vincent stak sterren uit, Anna ging voor een glas-in-lood effect met gesmolten zuurtjes en bij Liesbeth begon de oven te roken. De kerkcreatie van Cas oogste veel lof van zijn medebakkers, Kims baksel stelde teleur: niet gaar en weinig creatief in het gebruik van licht. Liesbeth had wederom een teleurstelling op alle fronten: geen lampjes, geen goede vulling. Maroeska verraste iedereen met haar Divali mangotaart, maar ook de kerk van Cas was subliem volgens de jury. 

HHB Maroeska divali mango

Meesterbakker van de week

De jury ging in beraad en meende dat de kaarten opnieuw geschud waren. Cas had zich deze aflevering gerevancheerd, maar moest toch in Maroeska zijn meerdere erkennen. Haar baksels waren ditmaal zonder twijfel het best, waardoor ze voor het eerst met de titel meesterbakker aan de haal ging. 

HHB Maroeska meesterbakker

Afvaller

Maar waar winnaars zijn, is er ook een verliezer. Liesbeth voelde de bui al hangen toen keer op keer van alles mis ging tijdens het bakken. De ondernemer hield het na afloop niet droog, maar ze kijkt desondanks terug op een mooie, zij het chaotische tijd in de baktent. 

HHB Liesbeth afvaller

Meer over