Heel Holland Bakt (terug)blik V: Hartige hoofdbrekens en krankzinnige croquembouches

De vijfde aflevering van Heel Holland bakt was wederom de favoriet van presentator André van Duin: er stonden uitsluitend hartige hapjes op het programma.

Voor de verandering dus geen suiker, slagroom en botercrème. Een aanpassing voor de zeven overgebleven thuisbakkers die uit een heel ander vaatje moesten tappen.

Signatuuropdracht: zes complete mini-hamburgers

Hun eerste klus bestond uit het maken van zes mini-hamburgers. Maar er komt meer bij kijken dan zes stukjes gemalen vlees garen: binnen twee uur moesten ze alles zelf zien te maken. Van het broodje tot de sausjes en de garnituren. Iedereen gaf er een eigen draai aan: Mexicaans met een zoete aardappelbroodje, hamburgers met pancetta en cheddarkaas en ook internationale varianten met Vietnamees-Franse en Turkse lekkernijen. Opvallend waren de vierkante burgers van Cas, die eigenhandig het vlees maalde voor zijn ‘mupkes’.

HHB Cas Janny vleesmolen oudje Maroeska kwam het best uit de bus met een vegetarische variant met kwarteleitje. Robèrt noemde het een mooi geheel en Janny verklaarde de saus briljant en de burger sappig. Kim scoorde het minst: haar broodjes oogden doods en Janny kon amper kruiden ontwaren.

HHB Cas mupkes klein zoals Janny

Technische opdracht: ui-caramel tarte tatin

Tijd om bij te komen kregen de bakkers niet, bij de technische opdracht telde elke seconde. Het zevental kreeg 60 minuten voor een hartige tarte tatin. Deze klassieke Franse op-de-kop-lekkernij begon ooit als appeltaart, maar ditmaal moest het een variant met sjalotjes en caramel worden. Het recept zorgde voor verwarring, vooral bij Kim die besloot een kruimeldeeg te maken tegen de instructies in. Cas had geen idee waar het ijswater voor diende en improviseerde maar wat.

HHB Maroeska steamy windows Maroeska had ijswater in de aderen: halverwege de baktijd besloot ze uitgebreid naar de wc te gaan. André croste haar per golfkar naar de dichtstbijzijnde dixies en toch was Maroeska nog op tijd terug om bladerdeegblaadjes te fabriceren voor haar creatie, tot geamuseerd ongeloof van de rest. Na zeven uientaarten eindigde Cas als laatste, gevolgd door Kim. Op de tweede plaats Hanneke en Maroeska ging, uiteraard, met de eerste plek aan de haal.

HHB Tarte tatin beoordeling

Spektakelstuk: hartige croquembouche

André had zin in het spektakelstuk: een hartige croquembouche van minimaal 40 centimeter hoog. Maar voordat aan de soezentoren begonnen kon worden, was er eerst tijd om de verjaardag van Hanneke te vieren. Ze kreeg bloemen en er werd gezongen waarna iedereen als een bezetene begon aan de voorbereidingen. Om 40 centimeter te bereiken, zijn immers minstens 100 soesjes nodig. Maroeska bereidde een piramide voor als basis voor haar naar eigen zeggen architectonisch hoogstandje. Cas sloeg zijn eigen soezendeeg in een poging zich te revancheren na de mislukte technische opdracht.

HHB Soesjestoren Ook de andere bakkers hadden er een hard hoofd in: naast de honderden soezen moesten er ook vullingen komen: van asperge tot zalmmousse en van Surinaamse kipkerrie tot een bietenprut.
Bij Nicole en Anna sloeg de stress toe toen ze de torens wilden opbouwen en ontdekten dat hun caramel nog niet klaar was. Zonder de plakkerige suikerstroop blijven de soezen niet op hun plek terwijl de tijd genadeloos doortikte. Na drie uur stond André met zijn rolmaat klaar bij de jurytafel om de baksels te meten: die van Vincent viel bij voorbaat al af toen ie niet verder dan 27 centimeter kwam. Maroeska had wel erg veel grove peterselie gebruikt als decoratie en Kims blauwe schimmelkaassoes vond zelfs kaasliefhebber Robèrt iets teveel van het goede. Anna’s toren stortte in en de creatie van Cas oogde volgens de jury niet smakelijk en was het ook nog eens niet.

HHB Soesjestoren meten2

Meesterbakker van de week

Met zulke wisselende prestaties leek het alsof Janny en Robèrt er een zware kluif aan kregen om een winnaar en verliezer aan te wijzen. Toch was de jury er verrassend snel uit: voor de derde week op rij werd cateraar en kookboekschrijfster Maroeska Metz meesterbakker van de week. Bescheiden als altijd, sloeg ze de handen voor het gezicht. Met de winst lijkt ze een gedoodverfde favoriet voor de winst dit seizoen.

HHB Maroeska meesterbakker

Afvaller

Vorige week verliet de blonde Kim de wedstrijd, ditmaal was het tijd om afscheid te nemen van haar donkere naamgenoot. De hartige ronde bleek een brug te ver, toch was het volgens de 31-jarige pedagogisch medewerker een droom die uitkwam.

HHB Kim afvaller

Meer over:

Reageren