Spoilers!

Heel Holland Bakt (terug)blik VI: Glimmergouden glijgelei en wisselvallige winterbaksels

13 januari 2019 21:49 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
In de zesde aflevering van Heel Holland bakt waren er nog maar zes van de 500 bakkers over en ook ditmaal gaat één van hen een fatale uitglijer maken tijdens de enige afvalrace waar je ook van aankomt.

Wat is winter zonder wintersport? Alleen al om die reden stond de zesde aflevering in het teken van op wintersport gebaseerde bakopdrachten. Maar de bakkers kwamen niet zomaar weg met een eenvoudige ski-taart.

HHB Andre wintersport

Signatuuropdracht: Mont Blanc taart

De aflevering  begon met twee uur voor de klassieke, Franse Mont Blanc taart. Kastanjes zijn daarin een onvermijdelijk, maar lastig ingredient. Je moet de subtiele, doch onmiskenbare notensmaak proeven, maar daarentegen  ook sterke tegensmaken selecteren om een goede balans te krijgen. De zenuwen nemen al snel de overhand. Hanneke en Anna vinden de kastanjetaart niet bepaald lekker en hebben dus geen idee hoe het ’t beste moet smaken. Cas pakt uit met een wintersporttrui en zelfgemaakt mokka-extract, maar schatte de hitte van de oven verkeerd in en moest na een verbrand baksel halverwege opnieuw beginnen.

HHB Cas Robert volg je hart

Maroeska gaat zoals altijd systematisch en koelbloedig te werk. Ze fabriceerde allerlei kleine delen die één glorieus geheel vormden terwijl de perenmoes van haar buurman Vincent faliekant mislukte. Hierdoor leek zijn geplande berg op een vluchtheuvel. Bij Hanneke ging het ook niet zoals ze wilde: ze had te weinig suiker gebruikt voor haar slagroom, maar had geen tijd meer voor een verse lading. Toch vond de jury haar taart nog steeds te zoet. Maroeska presenteerde een mooie taart met een weinig malse bodem en iets te taaie meringue. Anna kon wél de goedkeuring van Janny en Robèrt wegdragen door een “wollige” taart te presenteren.

HHB Andre Anna proost

Technische opdracht: zes bolle spiegelgebakjes

Wat die glimmende, goudgele gebakjes met wintersport te maken heeft? Dat wist Robèrt wel, ze zijn spiegelglad als een skigebied! De bakkers hadden niet veel tijd om over die woordgrap na te denken: binnen 1.5 uur moesten er zes staan. Niemand had echt een idee wat er van hen gevraagd werd, al leek het recept vrij voor de hand liggend. De moeilijkheid zit in de gelei: het geheel moet glanzen en goed dekken. Ook het koekje dient perfect gebakken en intact gepresenteerd worden. Makkelijker gezegd dan gedaan. André jaagde ook nog eens Hanneke de stuipen op het lijf door te vertellen dat de instructies niet compleet waren.

HHB Andre Hanneke schrik Vincent had een groter probleem: de slordig aangelegde thuisbakker moest wel netjes werken om de gebakjes goed te krijgen en dat is niet zijn sterkste kant.  Maroeska raakte het spoor bijster en volgde haar eigen weg, Anna had een streepje voor omdat ze al ervaring had met oubliebeslag en Cas moest wederom halverwege opnieuw beginnen. Uiteindelijk gaf de blinde jurering weer een haarfijn oordeel. Vincent en Hanneke kwamen op een gedeelde laatste plaats en Anna bakte de beste spiegelgebakjes.

HHB jury technische opdracht

Spektakelstuk: Een witte wintertaart

De thuisbakkers kregen redelijk wat vrijheid en 2.5 uur voor het spektakelstuk. Ze dienden een witte wintertaart te bakken die minstens twee lagen hoog moest zijn, er moet meringue in én het geheel diende uiteraard maagdelijk wit te zijn. Hanneke twijfelde eerst of haar combinatie van witte chocola en limoen wel smaakte, Cas probeerde zijn leven te beteren door netjes te werken en hield zijn werkbank ten alle tijden brandschoon.

HHB Maroeska Andre hoe weet je dit allemaal André was onder de indruk van Maroeska’s grote kennis over bakken en bijbehorende technieken, maar de kookboekenschrijfster verzekerde ‘m dat het simpelweg een kwestie van trial en error was. Vincent had wederom de grootste stress toen hij in tijdnood kwam, zijn taarten in de shockvriezer moesten en de vulling er alsnog uit kwam. “Doorspuiten Vincent!” beet Anna hem bemoedigend toe terwijl de seconden wegtikten: “Opschieten en niet opgeven!”. De 25-jarige student deed zijn best, maar hij kon de jury niet overtuigen van zijn werk. Waar de taart van Vincent teleurstelde, viel de rest wel in de smaak. Toch had Anna wederom de beste papieren: Janny noemde haar taart met recht “delicieux” en Robèrt werd blij van haar nette manier van werken en goede planning.

HHB Vincent absoluut bakkwaliteiten geen planning

Meesterbakker

Na de complimenten over haar spektakelstuk en ook de eerste plek bij de technische opdracht bleek het een gelopen race voor Anna. Na drie weken nam ze het stokje over van Maroeska en werd ze voor de eerste keer meesterbakker. Ze noemde de winst een boost die ze wel kon gebruiken om de laatste weken in de tent door te komen.

HHB Anna winnaar

Afvaller

Ook de afvaller van deze week was geen grote verrassing. Na een matige aflevering met middelmatige prestaties en herhaaldelijke waarschuwingen over zijn slordige werkhouding viel het doek voor Vincent. Zelf had hij het ook al zien aankomen, maar dat maakte het afscheid van zijn collegabakkers en “mama” Janny niet minder.

HHB Vincent verliezer

Meer over