Herman Tegen de Rest

Herman den Blijker strijdt tegen collega-chefs

29 Januari 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
Een mooi gerecht bereiden kan chef-kok Herman den Blijker wel. Maar hoe goed kan hij een lokale dis nabootsen in een ander land? In Herman tegen de rest strijdt hij tegen andere chef-koks.

Tekst: Carlijn Schepers

Wat is Herman tegen de rest voor soort programma?
“In elke aflevering vertrek ik naar een ander land. De bestemming weet ik zelf ook niet totdat ik het vliegticket zie. In dat andere land kom ik mijn tegenstander tegen: een andere bekende chef-kok. Samen ontmoeten we daar een chef die een lokaal gerecht voor ons bereidt. We mogen proeven, aantekeningen en foto’s maken, maar we krijgen geen recept. Vervolgens moeten we de dis zo goed mogelijk namaken. Een jury, samengesteld door de lokale chef, bepaalt wie van ons het gerecht het beste heeft nagebootst.”

Hoe ging je te werk?
“Na het bestuderen kwam het echte werk pas. Dat begon met de juiste producten verzamelen. Dus ging ik op onderzoek uit om alles te weten te komen over het gerecht. Dat was niet altijd even makkelijk. Soms vroeg ik twee lokale dames naar het recept en zeiden ze allebei iets anders. Vooral op Sardinië was dat extreem. Er zaten soms maar een paar meters tussen twee mensen op straat, maar hun receptuur lag mijlenver uit elkaar.”

Wat is er moeilijk aan een gerecht nabootsen?
“Het voelde niet zo zeer als een competitie met mijn tegenstander, maar meer als een strijd met mezelf. Je hebt zo weinig houvast dat je overal aan gaat twijfelen. Heb ik het wel juist geproefd? Is het wel die vleessoort? Zal ik het zo of toch anders bereiden? Normaal is het niet zo’n chaos in mijn hoofd. Soms was het bloedirritant, een soort culinaire kruiswoordpuzzel. En alle kennis en de basis die ik in alle jaren heb opgedaan was niet altijd voldoende.”

Naar welke landen ben je geweest en met welke tegenstanders?
“Ik bezocht onder andere IJsland, waar ik streed tegen Alain Caron. Ik dacht nordic cuisine te krijgen, maar deze chef combineerde van alles, ook Aziatische invloeden. Hij maakte het ons niet gemakkelijk. Het was ook erg leuk om in Schotland te strijden tegen Maaike Dogan. Zij was een van de eerste leerlingen in mijn keuken in Rotterdam. Ik vond dat een van de leukste dingen aan dit programma: koken met kennissen en vrienden.”

Waar zou je heen willen als er nog een seizoen komt?
“Naar een plek waar ze dingen eten die ik nog niet ken. Ergens in de rimboe waar maden, kippennekken of geitenbloed op het menu staan bijvoorbeeld. Dan kan ik ontdekken waarom ze bepaalde combinaties maken. Van zulke andere producten en bereidingswijzen leer je veel over hoe mensen ergens leven en waarom ze eten wat ze eten.”

Kun je als thuiskok nog iets leren van het programma?
“Uiteraard! Er komen allerlei technieken en producten langs. Het programma inspireert tot een verbreding van je smaak. Zodat je niet alleen bij je broodje kaas en patatje blijft hangen.”

Herman tegen de rest, dinsdag - RTL 4 • 21.30 uur

Meer over