Kletskoppen

Het beste van Heel Holland Bakt en een lekker recept van Rutger

Deze zomer geen belangrijke sportcompetities, maar wel veel taarten, cakes en koekjes. Omroep MAX trakteert de kijkers op 6 compilatieafleveringen van de afgelopen Heel Holland bakt-seizoenen en niet eerder vertoonde beelden. En we hebben een lekker kletskoppen-recept van Rutger van den Broek. 

Tekst: Dominique Hofman

Op 5 juni 2013 betraden tien thuisbakkers de tent om aan de allereerste Heel Holland bakt-opdracht ooit te beginnen: een tulbandcake met een eigen twist. Ruim 160 er zouden volgen, waaronder het 3D-fruitspektakel uit het vorige seizoen. Dit en meer is te zien in de komende compilatiereeks van ’s lands favoriete bakwedstrijd, met in elke aflevering een terugblik op een signatuuropdracht, technische opdracht en een spektakelstuk.

André van Duin

Ook buiten de tent was het soms een indrukwekkend schouwspel, aangezien Nederlandse zomers, de periode waarin de opnames plaatsvinden, behalve zonneschijn, zware windhozen en regenbuien kennen. André van Duin met een dweil in zijn hand is dan ook een bekend beeld geworden dat ook nu een aantal keer voorbij zal komen. Wel nieuw zijn overigens niet de eerder vertoonde fragmenten van Janny, Robèrt en André. 

Jan Slagter

De terugblik is alvast een zoethoudertje voor de fans, totdat het nieuwe seizoen komend najaar van start gaat. De teller staan dan op acht en de vraag of het programma over twee jaar zijn tinnen jubileum zal vieren, is vrijwel overbodig. Jan Slagter wist waarschijnlijk al dat Heel Holland bakt een kijkcijferhit zou worden toen hij het format van zijn Britse collega’s kocht.

Rutger van den Broek

Voor de winnaars is het vooral een kans om van hun hobby hun beroep te maken. De eerste gelukkige, Rutger van den Broek, heeft inmiddels zeven bakboeken uitgebracht, Hans Spitsbaard heeft zich toegespitst op de wereld van de chocolaterie en Anna Yilmaz gaat binnenkort een eigen lunchtent openen in Amersfoort. Net als memorabele momenten van andere kandidaten, passeren hun eerste stappen richting het succes weken allemaal weer de revue.

Heel Holland bakt | NPO 1 | Omroep MAX | 20.30 uur

Kletskoppen van Rutger van den Broek

Ingrediënten
60 gr roomboter, op kamertemperatuur
200 gr witte basterdsuiker
40 ml melk
¼ tl kaneelpoeder
Mespuntje zout
60 gr pecannoten
100 gr Zeeuwse bloem

Bereidingswijze
Mix de roomboter met de witte basterdsuiker, melk, kaneel en het mespuntje zout.
Hak de pecannoten fijn en meng ze door het deeg. Voeg de Zeeuwse bloem toe en kneed tot een egaal deeg.
Maak met een deegrol een rol van ongeveer 4 cm doorsnee, verpak in huishoudfolie en leg het deeg minstens 1 uur in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal het deeg uit de vriezer, snijd de rol in flinterdunne plakjes van 2 à 3 millimeter en leg die op het bakpapier. Leg ze goed uit elkaar, want de koekjes lopen uit.
Bak de koekjes in 10 à 11 minuten. Die moeten een bruine kleur krijgen.
Laat ze eerste afkoelen op het papier en vervolgens op een rooster.

Meer over: