Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt begint

3 september 2017 12:39 | amusement | Door Televizier

© Roland J Reinders / MAX

Maar liefst 700 mensen gaven zich op voor dit nieuwe seizoen van Heel Holland bakt. Jurylid Janny van der Heijden legt uit hoe de tien deelnemers worden geselecteerd.

Tekst: Emmi van den Boom

Nog even en dan is het weer zo ver: tien thuisbakkers gaan de strijd met elkaar aan in het populaire programma Heel Holland bakt. Geloof het of niet, ook dit jaar is het niveau hoog. Hoe doen ze dat toch, ieder jaar opnieuw tien talentvolle, thuisbakkers selecteren? “Het is een moeilijk en lang proces”, vertelt jurylid Janny van der Heijden. “Maar het is vooral heel erg leuk.”
Het is een van de sterkste kanten van het bakprogramma: het enthousiasme en de passie van de kandidaten en makers. Die passie is wat de kandidaten op de been houdt tijdens de opnames, én waar de juryleden naar zoeken tijdens het selectieproces. “Je moet het echt heel graag
willen”, zegt Van der Heijden. “Anders worden het acht hele zware weken. Maar natuurlijk staat baktalent voorop. Dat is het allerbelangrijkste.” Wie mee wil doen, moet zich daarom door drie rondes heen bakken.

Zevenhonderd

Het begint met een vragenlijst waarin iedere kandidaat moet vertellen hoe lang hij al bakt, wat zijn favoriete baksels zijn en waar hij goed in is. Maar ook omschrijven wie hij als persoon is en wat hij nog meer doet naast bakken. Het eerste seizoen waren er honderdvijftig aanmeldingen, dit jaar schreven meer dan zevenhonderd thuisbakkers zich in. “Kies daar maar eens de tien beste uit”, verzucht Van der Heijden. “Zoveel aanmeldingen maakt het niet makkelijker. Je moet altijd goede bakkers afwijzen. Gelukkig doen we het selectieproces niet alleen.”

Robèrt van Beckhoven

Zo’n honderd mensen krijgen een uitnodiging voor de tweede ronde. Zij moeten een appeltaart en een signatuurbaksel maken. Die worden geproefd door bakkers die voor jurylid Robèrt van Beckhoven werken. Daarnaast krijgt iedere kandidaat een inter­­view over hun liefde voor en
kennis van bakken. Hieruit blijven 30 tot 35 bakkers over voor de laatste ronde.

Creativiteit

Dan komen Janny en Robèrt erbij. Alle kandidaten moeten in de bakstudio van Robèrt een klassiek baksel maken. En dat gaat net zoals in het echt: “De kandidaten bakken onder tijdsdruk en wij lopen rond om te kijken hoe en wat ze doen. Tijdens deze ronde zie je pas echt wat je in huis hebt. Laten mensen steken vallen, kunnen ze zich herpakken als iets fout gaat en hoe onderscheiden ze zich in creativiteit? Je ziet heel snel of iemand zijn baksel onder controle heeft.”

Mokkataart

Dit jaar gingen de kandidaten in de laatste ronde aan de slag met een mokkataart. Dat betekende voor Janny en Robèrt dat ze 35 mokkataarten moesten proeven. “Dat gaat niet vervelen. Hoewel het er veel zijn, proef je grote verschillen tussen iedere taart. Maar ik moet toegeven dat ik voorlopig geen mokkacrème meer hoef”, lacht Janny van der Heijden. “Tijdens zo’n weekend hebben mijn heupen het zwaar. Wanneer de opnames beginnen, wordt dat er niet beter op. Gelukkig neemt iedereen zijn taart mee naar huis of staat er een crew klaar die zich opoffert om alle overgebleven baksels op te eten.”

Fijnproever

Hoe proef je eigenlijk het verschil tussen zo veel dezelfde baksels? “Daar ben je fijnproever voor, hè”, glimlacht ze. “Ieder baksel heeft zijn eigen technische uitdaging die je terug kan proeven. Bij een mokkataart is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de cake goed gebakken is, maar vooral dat de crème perfect geklopt is. Daarnaast vergt het planning om alles op tijd koel en af te hebben. Juist die laatste ronde is belangrijk om te zien of de kandidaten ook goed kunnen plannen. Dat is van levensbelang tijdens de opnames. Dat ze goede bakkers zijn, staat al vast. Anders kom je niet zo ver.”

Winnaar Rutger

Zelfs na vier seizoenen zijn er volgens Van der Heijden nog altijd onontdekte thuisbakkers. Sterker nog: het niveau is ieder jaar hoger. “In de eerste seizoenen lag het niveau tussen de tien bakkers verder uit elkaar. Rutger (winnaar seizoen 1, red.) was vanaf het begin technisch sterk. Nu merken we dat kandidaten meer aan elkaar gewaagd zijn.” Van tevoren schat de jury in wie er ver komt. “We proberen altijd een top 3 te maken, maar we hebben het eigenlijk nooit bij het rechte eind. Soms kan iemand ons verbazen. Ik had bijvoorbeeld niet verwacht dat Menno het tweede seizoen zou winnen. Zijn groei heeft mij tijdens al die jaren het meest verrast. Het wordt ook dit jaar weer spannend wie er met de prijs vandoor gaat. De smaken zijn niet alleen spannend, creatief en nieuw, het ziet er ook allemaal prachtig uit.”

Heel Holland bakt • Zondag 21.00 • NPO 1

Meer over