Interview: André van Duin over Heel Holland Bakt

12 september 2016 15:23 | amusement | Door Televizier

© Roy Beusker / AVRO

André van Duin, al jaren fan van Heel Holland bakt, praat weer met de afvaller van deze week na over de laatste aflevering van het bakprogramma. 

Je hebt nauwelijks getwijfeld of je Martine Bijl wilde vervangen; binnen twee dagen was de deal rond met Omroep Max.

“Dat kwam voor een belangrijk deel door Martine zelf. We zijn al jaren bevriend, dus ik besprak het eerst met haar. Ze zei dat het een pak van haar hart zou zijn als ik het ging doen. Ik ben al jaren fan van het programma, dus waarom ook niet?”

Moest je wennen aan de ­presentatie van het programma?

“Nou, het was best vreemd om daar zelf te staan. We begonnen half mei al met de opnamen
en hebben acht weekenden gedraaid in de bekende tent. Ik denk dat kijkers Martine in het begin wel missen, ik moest ook even in het ritme komen. Maar presenteren gaat me vrij makkelijk af. Mezelf zijn kost minder voorbereiding dan een sketch instuderen of een liedje repeteren. Als presentator heb je in Heel Holland bakt sowieso een beperkte, dienende rol. Ik kom net als Martine af en toe kijken, maak een grapje, bied een oor of een schouder en ­vertel uiteindelijk wie de beste was. Het wordt niet de André van Duin show, alles draait om de bakkers en hun taarten.”
 

Martine leeft altijd erg mee met de thuisbakkers. Had jij dat ook?

“Het is een gevarieerde, bevlogen groep bakkers, van 23 tot 65 jaar. Het was inderdaad ­jammer dat de groep steeds kleiner werd, maar dat is het programma.”

Nieuw dit jaar is ‘het tv-toetje’: Smaakt naar meer. Waarom is dat er gekomen?

“We bespreken de baksels van die week; waar het mis ging, hoe het beter had gekund. En thuisbakkers laten hun ergste misbaksels zien. Het is te vergelijken met Moltalk, al zal het bij ons minder gaan over complot­theorieën, strategie en onderlinge verbondjes. Het is vooral bedoeld als gezellige nazit.”

Je hebt aangegeven dat je ­voorheen nooit bakte, dat je zelfs niet zo van taarten houdt. 

“Ik ben inderdaad niet zo’n ­zoetekauw, je maakt mij vooral blij met hartigheid. Ik proef in de uitzending af en toe wat, maar een goede thuisbakker word ik niet. Toch heb ik wel wat dingen opgepikt. Vroeger schoof ik in restaurants het nagerecht altijd zonder nadenken naar binnen. Nu betrap ik mezelf erop dat ik het dessert eerst kritisch bestudeer: zijn de laagjes wel mooi gescheiden? Klopt de presen­tatie wel? Oh nee, Robèrt zou die fruitcombinatie nooit goedkeuren, haha.”

Smaakt naar meer, woensdag 22.15 uur, NPO 1

Meer over