Interview

Chantal Janzen is trots op de nieuwe tv-show De Piano: 'Andere kant van mezelf laten zien'

3 april 2024 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© RTL/Tom Cornelissen
In De Piano vraagt Chantal Janzen amateurpianisten naar hun verhaal. Daarnaast krijgen de deelnemers de kans hun kunsten te vertonen op volgens Janzen 'het allermooiste instrument dat er is'.

Wat is er te zien in De Piano?

"Amateurpianisten die pianospelen op verschillende treinstations in Nederland. Ze vertellen aan mij wat hen drijft en waar de liefde voor de piano vandaan komt. Op elke locatie kiezen de stiekem meekijkende experts Roel van Velzen, Dominic Seldis en Daria van den Bercken de persoon die hen het meest geraakt heeft. Die mag meespelen in een concert dat zij gaan geven in het Koninklijk Concertgebouw. Samengevat is het van een stationshal naar een van de beroemdste concertpodia ter wereld."

Waarom kijken de experts stiekem mee?

"De deelnemers spelen vaker op stations en dan voelen ze zich het meest op hun gemak. Dat is gek, want ze spelen dan voor veel mensen. Toch vonden wij het ongemakkelijk om daar dan drie stoeltjes naast te zetten, dan gaan de kandidaten zich toch bekeken voelen. Ik herken dat wel: ik presenteer liever in een grote studio waar ik niemand ken dan een kleinere zaal met drie bekenden of deskundigen op de eerste rij."

Wat is de kracht van het programma?

"Ik vind het mooie aan het programma dat het zo klein is, zeker in vergelijking met grote studioshows. Ik denk ook dat iedereen óf zelf piano speelt óf iemand kent die het doet. Die herkenbaarheid zou zomaar eens de kracht van het programma kunnen zijn."

Hoe was het om eens een ander type programma te presenteren?

"Ik ben heel trots op De Piano. Je hebt programma's waar heel veel mensen naar kijken, maar wat jezelf een minder bevredigend gevoel geeft. Dit was voor mij echt een parel. Ik ben niet vies van amusement, maar het is ook goed om een andere kant van mezelf te laten zien."

Wat heb jij zelf eigenlijk met dit instrument en onderwerp?

"De piano is het allermooiste instrument dat er is. Ik ben ermee opgegroeid. Ik heb van kinds af aan pianoles gehad, maar ben ermee gestopt omdat ik er geen zin meer in had. Daar baal ik nu van. Mijn vader is trouwens een goede pianist, het is altijd zijn nevenactiviteit geweest. En nog steeds, hij had goed in het programma gepast. Hij speelt als vrijwilliger in het ziekenhuis van Venlo. Dat is iets moois, want hij maakt er veel mensen blij mee. Als je slecht bent opgestaan en er zit iemand op zo'n piano te spelen, kan dat je dag goedmaken."

Zou je het pianospelen zelf nog op willen pakken?

"Nou, ik ben er dus weer mee begonnen sinds ik dit programma doe. Ik vind het doodzonde dat ik er nooit meer wat mee gedaan heb. Het gaat goed, maar ik merk wel dat ik echt moet studeren en oefenen. Ik vind het heel leuk om thuis te spelen en erbij te zingen, daar ga ik zeker nog eens wat mee doen."

De Piano is vanaf 3 april 2024 elke woensdag om 20:30 uur te zien bij RTL 4.

Meer over